Читај ми!

Од чега све зависи какав ћемо ваздух удисати ове зиме

Ваздух у Београду је тренутно добар, али током зиме очекује се погоршање, пре свега због индивидуалних ложишта и саобраћаја, каже Ивана Вилотијевић из Секретаријата за заштиту животне средине. Ипак, не може се са сигурношћу прогнозирати какав ће ваздух бити током предстојеће зиме, јер су приоритетан фактор утицаја метеоролошки услови.

Индивидуална ложишта и густ саобраћај су најчешће помињани протеклих година као кривци због којих тешко дишемо и због којих апликације светле црвено сваке јесени и зиме. С обзиром на енергетску ситуацију у свету пред нама је још гори период. Топлане су спремне да раде на мазут, којег смо зарад екологије покушавали да се решимо годинама. Угаљ је скупљи него икад, па ће се ложити све како бисмо се загрејали. Како ћемо онда дисати? 

Ивана Вилотијевић је гостујући у Београдској хроници потврдила да је ваздух у Београду тренутно добар, али да и током зиме долази до погоршања, јер су узрок загађења индивидуална ложишта  и саобраћај. 

Метеоролошки услови приоритетан фактор 

Истиче да никада не сме да се заборави да су, када је реч о квалитету ваздуха, приоритетан фактор метеоролошки услови - атмосферски притисак, влажност, као и само струјање ветра.

"Тако да не можемо рећи какав ће бити ваздух током предстојеће зиме, не можемо рећи какво ће бити време, како ће и сами метеоролошки услови да утичу на то. Надамо се да ће бити боље него што мислимо", рекла је Вилотијевићева.

Објаснила је да су метеоролошки услови нешто што нико у овом моменту не може да сагледа, већ само може да се процени утицај индивидуалних ложишта и саобраћаја.

Напомиње да је анализа урађена прошле године у време пожара на депонији у Винчи и ове године у августу.

"На основу акредитованих метода, анализом тих суспендованих честица доказано је да нема разлике између прошлогодишњег и овогодишњег стања у квалитету ваздуха. Тако да су метеоролошки услови ти који вам могу погоршати само стање квалитета ваздуха, наравно и повећање броја индивидуалних ложишта", нагласила је она.

Прецизирала је да ће праћењем метеоролошких услова моћи да знају какав је квалитет ваздуха и да ће о томе благовремено обавештавати јавност.

Препоруке за грађане 

Такође, навела је и да сајт beoeko.com за грађане који иначе припадају ризичним групама има препоруке како да се понашају када долази до загађења ваздуха.

Осим тога, имају и обавезу да све директоре јавних установа обавежу да прате препоруке Градског завода за јавно здравље. 

Указала је и да је једна од мера како и појединци могу да смање загађење, да се чисте оџаци. 

Што се тиче концентрације саобраћаја она ће се, навела је, усмеравати према постојећим плановима и од постојеће ситуације. 

"Не можемо сад да кажемо да ћемо затворити неку улицу или смањити број возила, ако за то нема потребе. Постоје егзактни подаци и ми ћемо на основу њих доносити одлуке", објаснила је Вилотијевићева.

Што се тиче најзагађенијих делова у Београду - Земуна, Бежаније, Булевара деспота Стефана - каже да током ове године уочено највеће загађење које је постојало због приземног озона, као и због метеоролошких услова.

Додала је и да озон никада није прелазио границу дозвољеног и да инспекција тек треба  да открије узроке тог загађења.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво