Читај ми!

У Србији 12.000 давалаца костне сржи, потребно 100.000 како би се за све болеснике пронашао давалац

Трансплатација костне сржи често је једини пут ка излечењу болести као што је акутна леукемија. У намери да што више људи мотивишу за упис у регистар давалаца, крајем маја покренута је национална кампања "Ослони се на мене" коју спроводе Институт за трансфузију и Удружење за борбу против акутних леукемија "Леука", уз медијску подршку Радио-телевизије Србије. Кампањи су се придружили и грађани Лознице.

Од почетка кампање крајем маја до данас у регистар донора костне сржи уписано је око 2.000 нових давалаца. Своју хуманост још једном су показали и грађани Лознице.

"Цео фудбалски клуб "Слога" је дошао да се прикључи акцији и да се упише у регистар давања костне сржи", наводи  Дарко Митровић из Корените.

На трансплатацију костне сржи у нашој земљи чека велики број како одраслих пацијената, тако и деце. Њихова, али и борба њихових породица дуга је и тешка. Зато је важно да у националном регистру који тренутно броји тек око 12.000 људи, буде преко 100.000 како би се за што већи број болесника пронашао одговарајући давалац.

"Можете да замислите како је тим људима који знају да им живот зависи од тога, а да донора нема, свако од нас само да се замисли мислим да ће схватити, свакодневни страх да ће бити, наравно ту је увек присутна и нада да ће се негде неко у неком тренутку уписати у регистар", објашњава Јелена Ивановић из Удружења за борбу против акутних леукемија "Леука"

У регистар донора костне сржи може да се упише свака здрава особа од 18 до 45 година. Сама процедура врло је лагана и безболна, слична давању крви, јер наших пет минута за неког може да представља цео живот.

Због још увек недовољног броја донора, пацијенти у Србији и даље се ослањању на Светски регистар и хумане грађане других држава. Међутим, тражење несродног даваоца у иностранству, додатно успорава процес излечења, чиме се и умањују шанса за преживљавање пацијента.

"Обзиром да у оквиру уже породице свега 30 посто пацијената има подударног даваоца јако је веилки значај да се упише што већи број људи у регистар давалаца матичних ћелија. У регистар се могу уписати особе које не болују ни од каквих тешких хроничних болести срца, плућа и бубрега, од аутоимуних обољења која захтевају терапију и од малигнитета", каже Бјанка Лако Шошкић, трансфузиолог.

Грађани Лознице у будуће ће у Регистар донора костне сржи моћи ће да се упишу сваког четвртка у Вуковом дому културе.