Ружић најавио ширење мреже педагошких асистената за ученике ромске националности

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић најавио је да то Министарство наставља са ширењем мреже педагошких асистената за подршку ученицима ромске националности и да је за текућу школску годину ангажовано још десет нових.

Током разговора са представницима Националног савета ромске националне мањине Бранко Ружић је навео да ће ангажовање педагошких асистената у средњим школама бити приоритет у наредном периоду, саопштило је ресорно Министарство.

Подсетио је да је Министарство у циљу јачања компетенција 250 педагошких асистената, финансирало и реализовало онлајн обуку "Обука за педагошког асистента за децу и ученике ромске националности којима је потребна додатна подршка у образовању".

"Влада Србије показала је да брине о свим националним мањинама, укључујући Роме. Драго ми је да је све већи обухват ромске деце предшколским образовањем, основном школом, али и високим образовањем", рекао је Ружић.

На састанку је било речи о ефектима других афирмативних мера подршке за унапређивање образовања ученика и студената ромске националности што је довело до повећаног броја деце за 20 одсто која похађају припремни предшколски програм и уписују се у основну школу.

Ружић је подсетио да афирмативна мера за упис на високошколске установе датира из 2003/2004. године, као и да је до сада уз ту меру уписано укупно 1.743 студента.