Читај ми!

Милетић: Послат захтев МУП-у за шетњу, предали смо петицију Влади

Координатор Европрајда Горан Милетић навео је да је јутрос послат захтев Министарству унутрашњих послова да се за сутра у 17 сати одобри протестна шетња на траси од Скупштине Србије до Уставног суда и потом до стадиона Ташмајдан, где ће бити одржан концерт.

"Наша црвена линија је да не може да не буде шетње", нагласио је Горан Милетић и објаснио да МУП нема рок у којем треба да одговори, већ само рок у којем треба изрећи забрану скупа.

Када пријавите јавни скуп полиција, све док вам не забране, скуп је дозвољен, рекао је Милетић.

На конференцији за новинаре испред зграде Владе Србије, Милетић је рекао да се на протестни скуп може доћи из Таковске и Улице Кнеза Милоша, а траса шетње ће ићи до Уставног суда Србије, који је четири пута проглашавао забране Прајда неуставним.

Трудићемо се и да у току дана или у понедељак Уставном суду Србије поднесемо представку због овогодишње забране, рекао је Милетић.

После Уставног суда, учесници Европрајда ће шетати Булеваром краља Александра, до Београдске улице, Улице Илије Гарашанина и на стадион Ташмајдан где су концерти од 18 сати, навео је Милетић који најављује окупљање упркос забрани МУП-a.

"Предали смо Влади петицију са 27.000 потписа" 

Милетић је рекао и да су Влади Србије предали петицију са 27.000 потписа, у којој се тражи од председника и премијерке да омогуће, својим ауторитетима и надлежностима, одржавање шетње у оквиру Европрајда 2022, онако како је планирано.

Указао је да није било никаквог инцидента протекла четири дана колико траје манифестација, а организовањем концерата на Ташмајдану, већ су учињени компромиси.

"После забрана које смо имали од МУП-a, добили смо и два шамара правосудних институција", рекао је Милетић, алудирајући на саопштење Управног суда у којем није речено да ће брзо одлучити о њиховом поднеску и саопштење Тужилаштва које је најавило да ће прекршајно кажњавати учеснике и госте Европрајда.

Врло је разочаравајуће од Тужилаштва да нису покренули истраге или мере против оних који прете Европрајду и најављују насиље, нагласио је он.

"Верујем да ће полиција бити са нама, имамо добре односе са њима, полиција је професионална, добро ради свој посао и не могу да верујем да неће бити ту. Не плашим се, имам потпуно поверење у државне органе, не верујем у политичке одлуке да полиција неће бити ту", истакао је Милетић.

"На Прајд се не зове, на Прајд се долази"

Нагласио је да су стални контакти са Градом Београдом, полицијом и Владом Србије око организације ове манифестације.

"На Прајд се не зове, на Прајд се долази", рекао је Милетић и нагласио да нису звали никога од званичника у шетњу.

Председница Европске асоцијације прајдова Кристине Гарина рекла је да свака земља која држи до себе и поштује сама себе не сме попустити пред насилницима и слобода да се шета на Прајду је основно право које не сме зависити од околности.

"Оно се увек мора штитити када је лака ситуација, а посебно када је тешка и очекујемо да се сутра шетња одржи онако како је премијерка и обећала", рекла је Гарина.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво