Читај ми!

До сада око 10.000 деце и младих примило ХПВ вакцину – како тече вакцинација

Пре тачно три месеца у Србији је отпочела бесплатна вакцинација против хуманих папилома вируса, који могу бити изазивачи малигних болести. Прве залихе вакцина у домовима здравља брзо су потрошене. Велико интересовање за имунизацију успорио је школски распуст. До сада је у Србији око 10.000 деце и младих примило вакцину.

Докторка Ана Миленковић, начелница Педијатрије Дома здравља "Савски венац", каже за РТС да је у тој установи вакцинација почела 13. јуна.

"У почетку је интересовање било огромно, тада смо имали и по двадесеторо деце дневно. Током лета је мало пало интересовање, јер су деца била одсутна, али сада са повратком у колектив, у школе примећујемо да се чешће јављају – отприлике троје, четворо дневно вакцинишемо што првом, што другом дозом", додаје Миленковићева.

Истиче да је ова вакцина у нашој земљи одобрена за децу узраста од 9 до 19 година о трошку државе.

"Савет је да вакцинишемо децу узраста 12 до 14 година. То је план да систематски у седмом разреду када обављамо вакцинишемо децу, наравно уз сагласност родитеља", наводи докторка.

Указује да је препорука да се вакцинишу и дечаци и девојчице.

"Огроман је број оболелих, па и преминулих од малигних болести, нарочито грлића материце. Вакцина је таква да може да спречи све премалигне и малигне лезије које обухватају женске полне органе, па и код дечака кондиломе, гениталне брадавице и неке од крацинома", наводи докторка.

Наглашава да се вакцина показала безбедном.

"Оно што је ново је да су нам одобрили да чак и деца са навршених 19 година могу бесплатно да заврше вакцинацију. Значи, ко је започео пре навршених 19 година може све три дозе да прими", наглашава Миленковићева.

Објаснила је да ХПВ вирус изазива поред малигнитета женских полних органа и карцином ануса, језика, фарингса.