Читај ми!

Служен молебан за светињу брака и породице испред Храма Светог Саве

Поглавар Српске православне цркве патријарх Порфирије служио је испред Храма Светог Саве на Врачару молебан за светињу брака и породице, за слогу и мир у народу. Противимо се такозваном Европрајду и парадирању градом, поручио је патријарх у обраћању након молебана.

Уз патријарха Порфирија били су и епископ рашко-призренски Теодосије, владика бачки Иринеј, епископ шумадијски Јован, као и више архијереја.

Патријарх Порфирије обратио се грађанима након молебана и поручио да је вернике на молебан сабрала мисао и жеља "да будемо оно што јесмо и оно што су били наши преци и да то буду и наша деца, да будемо оно што је воља Божја, а не оно што људи покушавају да добију".

"Ми никоме не намећемо оно што је наш начин живота, али исто тако не желимо да нам било ко са било које стране света намеће врдности, поглед на свет и свој начин живота, макар мислио да је бољи од нас, и да нам било ко каже шта ми треба да будемо, јер Христос нам даје путоказе и говори нам шта је добро, а шта није, шта је црно, а шта бело и шта је Богом установљено да је природно, а шта је неприродно", поручио је патријарх.

"Бог је створио човека као два пола – мушко и женско и благословио брак као заједницу мушкарца и жене са њиховом децом", рекао је патријарх и додао да "знамо шта је мушко, а шта женско, као и да захваљујући нашој вери знамо шта је брак, али смо суочени са таласима нових система вредности који се намећу испод радара да успоставе нову парадигму".

Указао је да је Бог дао слободу човеку, али да му није свака слобода спасоносна и смислена и зато је "за православне хришћане неприхватљива ЛГБТQ+ идеологија".

"Истовремено смо против сваке врсте насиља, презира, мржње, прогона и жигосања и оних који деле те идеје поготову ако се насиље врши у име цркве, штавише... Ми им не судимо, не оптужујемо их и не осуђујемо, Бог је судија свима, већ се молимо да дођу до речи Христових", поручио је патријарх.

Према његовим речима, у уџбенике основних и средњих школа су "испод жита унете лекције које пропагирају родну идеологију" и тражимо од надлежних органа да се одмах из употребе повуку сви уџбеници у којима постоје такве лекције.

"Противимо се такозваном Европрајду и парадирању улицама Београда, такве манифестације егзбициониостичким понашањем и својој визуелном и естетском агресијом вређају и исмевају све што се сматра најсветијим и најчеститијим у нашем народу. Очигледно је да није само до шетње и провода, већ да се преобликује наше вредности и начин живота, а да то ми нисмо тражили", нагласио је патријарх. 

Нагласио је да црква не води никакав крсташки рат против ЛГБТ популације како то неки кажу.

Указао је да "нисмо ми отишли у другу државу да силом намећемо своје вредности и не водимо ми крсташке ратове, већ су други дошли у нашу кућу и пропагирају своје идеје, ми смо изложени насиљу, силују нам памет и душу, хтели би, али неће моћи".

На позив Светог архијерејског синода Српске православне цркве одазвао се велики број свештенства, монаштва и верника.

Уочи молебана, одржана је и литија под називом "За спас Србије". Литија је кренула испред Патријаршије у 18 часова главним градским улицама.

Током шетње развијена је и српска застава коју су учесници литија носили.

Повод за организовање литије и молитве је став СПЦ према одржавању Европрајда. Патријарх Порфирије је пре неколико дана рекао да сматра исправним отказивање те манифестације у Београду

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се