Читај ми!

ПКС: Не куповати млеко на пакете

Млека у продавницама и даље нема или га има у много мањим количинама. То се првенствено односи на дуготрајно паковање од једног литра, млечне масти 2,8 одсто. У Привредној комори Србије кажу да је реч о краткотрајном поремећају на тржишту и позивају грађане да купују онолико колико им је потребно. Ако не правимо залихе, имаћемо стабилно снабдевања, истичу у ПКС.

На рафовима у продавницама има много мање млека, а разлози су узрочно-последични - повећана потрошња и пад производње млека - у околностима када је мање музних крава, скупља сточна храна, суша. Жарко Малиновић из Привредне коморе Србије каже да није реч о несташици већ о краткотрајном поремећају на тржишту.

"Тржиште се снабдева у оним количинама у којим је то било у претходном периоду. Услед приче о томе да нема млека, добли смо и раст тражње", каже Малиновић.

Тврди да су трговци све своје залихе ставили на располагање и да раде све што је у њиховој моћи да обезбеде стабилно снабдевање.

"Грађани морају схватити да су трговачке марже у Републици Србији на јако ниском нивоу... Трговци губе новац, али су свесни одговорности коју имају у овом тренутку, од 15 до 20 посто производа имају под уредбама ограничене цене и деле са грађанима терет кризе", рекао је Малиновић.

Истиче да је важно да нема потребе да правимо залихе, јер се на тај начин погоршава стање.

"Имали смо ситуацију са уљем где је годишња потрошња по глави становника 10 литара, а ми имамо ситуацију да један потрошач дође и купи 50 литара. Нема потребе да млеко купујемо на пакете. Ради се о роби која има ограничен рок трајања. Уколико се као потрошачи понашамо одговорно, купујемо количине које су нам потребне, а не правимо залихе, ми ћемо имати стабилно снабдевање", каже Малиновић.  

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво