Читај ми!

Свако пето дете у Србији гојазнo

Председник Удружења педијатара Србије Георгиос Константинидис каже за РТС да имамо више гојазне деце него пре две деценије, у последње четири деценије број гојазних се повећао 10 пута и свако пето дете у Србији је гојазно.

Kолико су нам здрава деца? Да ли нова школска година доноси повећане ризике за ширење коронавируса и других респираторних инфекција? Зашто болести одраслих – попут гојазности, високог крвог притиска или повишеног шећера и масноћа у крви, све чешће погађају и млађу популацију?

Председник Удружења педијатара Србије Георгиос Константинидис рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да се стање код деце погоршава када је реч о болестима које су зависне од физичке активности – сада имамо више гојазних него пре две деценије, у последње четири деценије број гојазних се повећао 10 пута и свако пето дете у Србији је гојазно.

"Проблем је и пораст шећерне болести. То је по правилу дијабетес типа 1. Највећи пик ове болести је 2021. за време ковида, када је са 13 оболелих на 100.000 порастао број на 17,1. Знамо да су вирусне инфекције окидач за појаву шећерне болести", нагласио је Константинидис.

Напоменуо је да педијатри истичу корист од одласка у школу, без обзира на опасност од ковида, а ковид, и ако се деси, имаће блажи облик.

Када је реч о вакцинацији против ковида, истиче да је у свету најмањи успех постигнут код деце.

Каже да се и заборављене болести вребају иза ћошка и апеловао је да се обави редовна вкцинација код деце.

Говорећи о ХПВ вакцини, напоменуо је да је то препоручена вакцина која се даје и девојчицама и дечацима и у 90 одсто случајева спречава рак грлића материце, али и рак усне дупље, гркљана, карцином пениса и кондиломе.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи