Читај ми!

Ружић: Све спремно за 1. септембар, школско звоно огласиће се у 1.829 основних и средњих школа

Министар просвете Бранко Ружић рекао је за РТС да је све спремно за почетак нове школске године и да ће се у 1.829 основних и средњих школа огласити звоно и интонирање химне Боже правде. У клупе ће сести 65.000 првака. Настава ће почети по непосредном моделу и Тим за школе пратиће епидемијску ситуацију, додао је Ружић. Најавио је и двоцифрено повећање плата у просвети.

Нова школска година почиње у четвртак. 

Министар просвете Бранко Ружић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је све спремно за почетак нове школске године у 1.829 основних и средњих школа, где ће се огласити звоно и интонирање химне Боже правде.

"Важно је да деца буду у безбедном окружењу са својим наставницима, има ентузијазма, надахнутости и код просветних радника и код ученика и од сутра имаћемо жамор, жагор, осмехе на лицу и основна интенција је да иду путем стицања нових знања", рекао је Ружић.

Истиче да ће се химна интонирати и у предшколским устновама, то је нормирано и важно је да као и у другим државама да поштујемо своје националне симболе, а једна од њих је и химна.

Колико првака ћe сести у клупе, а колико укупно ученика 

Указује да има 150.000 запослених у просветном систему, а што се тиче ђака првака - у клупе ће сести 65.000 ученика, у основним и у средњим школама има више од 740.000 ученика.

"Ако додамо децу из предшколских установа и децу на факултетима то је 1.100.000 нечије деце, унука - три четвртине популације", подвукао је Ружић.

Одлучено је да настава буде непосредна. Тај модел наставе је, како каже, набољи модел наставе, директна интеракција је најбоља за тај образовноваспитни рад.

Ми смо то имали и у претходмној школској години, свели смо комбинаовани модел на минумум прошле године захваљујући преданости наставника и епидемиолошким мерама, рекао је министар просвете.

"Важно је да сутра нећемо имати ситуацију од раније,, нема тог непокоја. Тим за школе може да предложи рестриктивније мере, ситуација се прати, али сутра праклтично тих мера нема, осим номинално што је природно", каже Ружић.

О мерама штедње

Говорећи о мерама штедње, Ружић каже да је уверен да ће будућа Влада уз подршку председника Србије ставити на листу приоритета образовни систем, ради се о будућности наше државе, о том систему морамо на специфичан начин водити рачуна.

Имали смо ковид, пријаве бомби, образовни систем дугује захвалност наставном и ваннаставном особљу.

"Очекује нас јесен и зима која је упитна са аспекта енергетске ситуације. Мислим да ће држава као и до сада увек показати спремност, да ћемо имати решења и да ће образовни систем бити на листи приоритета. Министарство енергетике је изашло са мерама, видећмо колико ће се те мере рефлектовати на школство. Уверен сам да ниједан школски дан неће бити доведен у питање, не смемо дозволити да ђаци седе у хладним учионицама, може да се деси неки спорадични инцидент", каже Ружић.

Двоцифрено повећање плата у просвети

"Значајан је поред свега што смо урадили у претходном мандату, и раније, тај дијалог и обострано поштовање и уважавање легитимних захтева који долазе од синдиката јесте нешто што је квалитативни помак - повећања плата ће бити, са јануарском платом ће та секторска повећања ићи, повећање овога пута биће значајно веће него прошле године, биће двоцифрено и то је добар тренд који ова и претходна Влада прате", рекао је Ружић.

Подсећа да на систему платних разреда ради Министарство финансија заједно са ресормним министарствима и очекује да то буде 2025. године.

О персоналним решењима у новој Влади 

Одговарајући на питање остаје ли у новом кабинету Ане Брнабић на позицији министра просвете, Ружић каже да нема манир да се бави спекулацијама, већ ради посао врло предано.

"Увек сам на располагању држави Србји, грађанима, својој Социјалистичкој партији Србије, свом председнику, политичким партнерима, а ко ће персонално да буде у Влади то је мање значајно", закључио је Ружић.

Поводом писања медија да СПС тражи четири ресора у новој Влади, Ружић је одговорио да "никада нису били на пијаци".

"Понекад смо и на уштрб интереса СПС-а, пре свега водећи рачуна о државном и националном интересу, на неки начин прихватали да будемо и по страни. Што се тиче СПС-а, можемо три владе да формирамо", рекао је Ружић.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво