Читај ми!

Твитер налози званичника из Србије суспендовани "грешком"

Твитер налози 13 посланика, неколико функционера Српске напредне странке и једном службенику Владе, који су јуче суспендовани, од данас су поново активни. Иако им је одговорено да су прекршили правила те друштвене мреже, током дана из компаније "Твитер" стиже појашњење да су налози политичара из Србије - суспендовани грешком.

Први пут, и у Србији је био суспендован налог једног Владиног званичника. Званично, од компаније "Твитер", директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон није добио објашњење, али јесте аутоматску поруку да је прекршио правила коришћења те друштвене мреже.

"Јуче ми је без образложења укинут налог на Твитеру, где сам имао преко 34 хиљаде пратилаца. То су учинили јер сам у једном твиту раскринкао једну контроверзну анкету, према којој је половина грађана Србије спремно да призна независност, што наравно није тачно", рекао је Гујон.

У међувремену, Гујону је враћен налог на Твитеру, као и групи од 13 посланика напредњака. Поред осталог, и налози градског менаџера у Београду Мирослава Чучковића, као и Славише Мићановића који води интернет тим СНС-а.

"У овом случају, грешком смо предузели мере принуде на бројним налозима и они су враћени. Наш главни приоритет је да заштитимо здраву комуникацију на Твитеру", кажу у тој компанији, наводи извор РСЕ.

Тренд увођења строгих правила

Твитер је у прошлости суспендовао бројне налоге позивајући се на борбу за здравију комуникацију. Нарочито политичку.

"Постоји тренд да се уводе стриктна правила у комуникацији на свим друштвеним мрежама, посебно када је реч о наступима политичара и када је реч о изборним кампањама. Неопходно је да политичари пре било какве комуникације добро разумеју каква су то правила, како би избегли ситуацију да им нека мрежа забрани или укине налог", каже Бојан Клачар из ЦЕСИД-а.

Твитер између слободе говора и злоупотребе платформе

На сајту Твитера, између осталог, пише да имају право да суспендују налоге који крше правила те друштвене мреже, а који представљају безбедносни ризик за компанију и њене кориснике.

"Твитер не жели да сте на платформи ако ћете је користити да бисте креирали неки вештачки наратив, или да бисте поларизовали друштво. Твитер ту јасно зна да се не ради о некој слободи говора, већ о некој намери да се за нешто искористи платформа за шта она није предвиђена", истиче Филип Милошевић из "Шер" фондације.

У мору Твитер правила једна казна је највећа: трајна суспензија налога - без могућности да се отвори нови.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво