Читај ми!

Низак водостај и пешчане аде маме купаче, који су најтежи задаци ронилаца Жандармерије

Поред ниског водостаја река, отварају се и пешчане аде које маме купаче да у њима нађу освежење у врелим данима. Дејан Ђуровић, припадник Ронилачке јединице Жандармерије, апелује на грађане да воде рачуна о безбедности и да користе уређена купалишта са спасилачком службом. Посебно упозорава да сада када је нижи водостај, оно што смо раније препливавали, иако је сада мање, може да буде много теже.

Водостаји на Дунаву и Сави наредних дана кретаће се испод ниских пловидбених нивоа, упозорава Републички хидрометеоролошки завод. Наводе да су се на Колубари са притокама, Млави, Јабланици, Топлици и Старом Бегеју протицаји приближили биолошком минимуму.

Високе температуре су проблем ниских водостаја, поједини делови Дунава нису пловни, а није боља ситуација ни на реци Сави.

Дејан Ђуровић истиче да се поред ниског водостаја отварају и пешчане аде које маме купаче да у њима нађу освежење у врелим данима.

Пловидба је, каже, на речном кориту сужена, а у појединим деловима и онемогућена

Што се тиче ангажовања ронилачке јединице жандармерије овог лета, Ђуровић каже да је у просеку, али да због ових високих температура све више људи тражи спас у рекама, језерима, базенима.

"Задаци ронилачке јединице су све оно што се тиче воде - у води, око воде и под водом. Проналазак несталих лица, дављеника, резултира тиме, да се све више људи долазећи на речна корита не придржава основних ствари и начела безбедности. Тиме угрожавају свој живот и долази до нашег већег ангажовања", упозорава Ђуровић.

Најтежи задатак им је, указује, када су деца утопљеници, а сваки је посебно, на свој начин тежак.  

Ђуровић је апеловао на грађане да воде рачуна о личној безбедности. То значи да користе уређена купалишта која имају спасилачку службу, да воде рачуна о свом здравственом стању, посебно да не прецењују своје пливачке способности, јер у том случају може доћи и до грчева.

"Поготово сада када причамо да је нижи водостај, може бити уже корито, на појединим деловима бржи речни ток, тако да оно што смо раније могли да препливамо, иако је сада мање, може да буде јако теже", упозорава Ђуровић. 

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво