Читај ми!

"Благовештенски сабор 1861" стигао у Нови Сад

Слика Влаха Буковца "Благовештенски сабор 1861", која је украдена 1993. године, враћена је у Нови Сад из Швајцарске. Пошто је очекује растаурација, слика ће за грађане бити изложена само у петак у Музеју Војводине.

После скоро 30 година, "Благовештенски сабор 1861" свечано је дочекан у Новом Саду, где и припада. Та слика је сведочанство значајног историјског догађаја за историју Пречана, али и Србије, када су се ударали темељи будућег присаједињења Војводине матици.

"Они су на том сабору желели да изразе своју потребу за аутономијом Срба у Јужној Угарској, потребу за својим језиком, својим писмом. И тај сабор је оставио далекосежне последице за све даље њихове покушаје", истиче директорка Музеја Војводине, Тијана Станковић.

"Видите на слици и патријарха Рајачића и Светозара Милетића и бројне друге великане Српске Војводине, њих 82-ицу који су заправо носили идеју јединства, идеју заједништва", наглашава покрајински премијер Игор Мировић.

До прошле године о слици се није знало ништа, док Музеју Војводине, из чијег дворца у Челареву је и украдена, није понуђен откуп.

Тужилаштво за организовани криминал је у сарадњи са припадницима Службе за борбу против организованог криминала и швајцарским тужилаштвом покренуло истражни поступак против четири лица.

Министар унутрашњих послова Алескандар Вулин, каже да заслугу за то на првом месту носе припадници СБПОК-а.

"Били су упорни, нису престајали да траже ову слику, и они који су је украли, који су је отели од српског народа, мислили су да смо заборавили на њу. Али, ево, припадници, оперативци СБПОК-а нису је заборавили, пронашли смо је", додаје Вулин.

Слика ће за грађане бити изложена само сутра у Музеју Војводине, од 10 до 18 часова, уз стручно тумачење кустоса, након чега ће бити рестаурирана.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи