Читај ми!

Мина Мијаиловић, "мама ратница" у борби за здравље сина и све деце оболеле од Старџ-Веберовог синдрома

Тридесетогодишња Мина Мијаиловић, мајка малог Луке, једна је од 11 жена на свету које су се нашле у књизи Американке Карен Бол "Мама ратница" о животној борби породица деце оболеле од Старџ-Веберовог синдрома. Ретка болест - која настаје због проширења крвних судова на мозгу, ојачала је младу Шапчанку да се бори за своје дете, али и да помогне другима.

Ретка је болест, али су реткост и дани које проводите ван куће у иностранству, непроспаване ноћи док тражите информације о болести детета, Божићи и рођендани у болници, а да останеш снажан и наставиш даље, каже Шапчанка Мина Мијаиловић.

Она више и не памти број Лукиних епи напада, интервенција и дана са дететом у клиници у Истанбулу. Зато је у књизи Карен Бол у којој се нашла, желела да охрабри друге родитеље.

"Сваки родитељ који има такав проблем треба да верује у своје дете и слуша своја осећања. Мени је најтеже било, наравно током те његове операције у Истанбулу која је трајала читав дан, после тога када се опорављао, када нисмо знали да ли ће да хода, да ли ће моћи да прича. Након тога он је имао један тежак период када је једва преживео, ту једну ситуацију", наводи Мина Мијаиловић из Шапца.

Међутим, додаје она, битно ми је да је он изашао из свега тога као херој и да мене гледа као своју подршку. 

Лука је после дивовске борбе за здравље кренуо у вртић са вршњацима, без персоналног асистента. Весео је и расположен за разговор јер га је мама васпитала тако да се не осећа дискриминисано и другачије.

"Кад год ме је питао за тај ожиљак на глави који има, ја му нисам говорила, ти си оперисан, ти си морао то да имаш, него му увек кажем, то су ожиљци твоје храбрости, твоје снаге и то не може свако да има", наводи Мина Мијаиловић.

Лука Мијаиловић на питање ко је најхрабрији на свету одговара - моја мама и ја.

Лука не пропушта прилику да мами каже и да је лепа, а родитељи његових другара из болнице и да је права хероина јер је покренула оснивање Удужења како би се породицама обезбедила психолошка подршка, која је у тешким тренуцима једнако важна колико и материјална.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи