Читај ми!

Дете не зна за страх, како га заштити од повређивања код куће

Деца се повређују и страдају, а требало би да буду безбедна у својој кући. Не треба опсесивно пратити сваки њихов покрет, али се мора размишљати и о реалним опасностима. Педагог Душанка Шолаја каже да дете увек мора да буде у видном пољу својих родитеља.

Пре неколико дана дете је пало са другог спрата и то није први пут да се тако нешто деси. Већ када беба почне да пузи, родитељима се саветује појачан опрез.

Педагог Душанка Шолаја каже да дете увек мора да буде у видном пољу својих родитеља и да родитељ увек треbа да гледа своје дете.

"Када дете дође у свој дом, дочека се у топлом амбијенту, у свом креветићу и од тог часа треба размишљати кад шта све може да се деси, да се родитељи не изненаде", рекла је Шолаја, гостујући у Београдској хроници.

Мала беба, наводи, може да се преврне, да се угуши, кад се пробуди да стави део своје бенкице у уста... 

Како дете расте, расту и његова интересовања, каже Шолаја.

Свакако да сто и столице или кревет не треба да буду испод необезбеђеног и отвореног прозора. 

"Родитељи треба да обрате пажњу и на извор топлоте, утикаче. Дете када прохода може да се повреди у кући и док не дође до терасе, може да се повреди док га држи мајка или отац ако пију кафу или чај", упозорава Шолаја.

Када је дете само у соби, наводи педагог, појачава се дечја машта, а самим тим и одређена интересовања.

"За дете је све ново, дете не зна страх, дете има потребу да испитује све око себе, труди се да све дохвати", навела је Душанка Шолаја.

Може да дохвати и кад се кува нешто на шпорету и о томе треба водити рачуна.  

Међутим, ако родитељи превише брину, то може да остави и негативне последице на дете, да и оно постане превише плашљиво. 

Зато, каже, Шолаја, не треба претеривати, постоје емиционалне припреме родитеља још у току трудноће, да се они не плаше и буду припремљени за своју улогу. 

"Ту постоје разне институције, саветовалишта, литература. Очекује се њихова зрелост и пажња", истакла је педагог Душанка Шолаја.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи