Читај ми!

Све чешћи напади на раднике центара за социјални рад, прети им се и на друштвеним мрежама

Директорка Коморе социјалне заштите Сандра Перић, након напада на социјалну радницу у Раковици, каже за РТС да су запослени у центрима за социјални рад свакодневно изложени врло агресивном понашању и да је врло ретко да су две стране у поступку задовољне.

Полиција је расветлила напад на социјалну радницу који се догодио у понедељак у Раковици и против једног седамнаестогодишњака поднеће кривичну пријаву због сумње да јој је нанео тешке телесне повреде. Недавно је нападнута и њена колегиница из Центра на Звездари.

Директорка Коморе социјалне заштите Сандра Перић подсећа да се напад десио у јавном простору и да је њена колегиница задобила тешке телесне повреде.

Истиче да се у центрима за социјални рад сваки дан догађају различите врсте напада, како вербалних тако и физичких.

"У Центру на Звездари је био сличан пример у јуну, када се десио вербални напад и када је такође поступала полиција", подсећа Перићева.

Наглашава да су запослени у центрима за социјални рад често изложени вербалном и физичком насиљу.

"Некако морамо да се носимо са тим, морамо да се боримо са тим и у незахвалној смо ситуацији", истиче Перићева.

Каже да су у обавези да о свакој инцидентној ситуацији обавесте надлежно министарство и полицијску управу која треба да предузме адекватне мере, али да су и поред тога запослени изложени врло агресивном понашању.

"Насиље никада није опција"

Сандра Перић истиче да се претње социјалним радницима шире и друштвеним мрежама и да постоје групе које отворено позивају на линч и различите врсте насиље.

"Када узмемо у контекст све то, видимо колико је тешко радити у систему социјалне заштите, са јако малим бројем људи који раде и носити се са свим проблемима са којима се колеге носе", каже Перићева.

Наводи да је незадовољство људи различито и да се центри за социјални рад баве врло осетљивим породичним питањима, па су људи често незадовољни.

"Никада или јако ретко имате две стране у поступку задовољне. Врло су осетљива питања, људи су већ истрошени, уморни и у многим проблемима. Због тога и толико незадовољство", сматра Перићева.

Истиче да људи буду незадовољни и неким другим службама, јер све што раде центри за социјални рад, како каже, не зависи само од система социјалне заштите.

"Грађани имају различите механизме како могу да реагују и поступке које могу да покрећу када су незадовољни радом одређене институције, а то свакако није насиље. Насиље никада није опција", наглашава Перићева.

Каже да су закони и прописи у Србији добри, али да је питање колико се примењују.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво