Читај ми!

Самогасиви папир од следеће године обавезан за све цигарете

Све цигарете које се стављају на тржиште Србије од 1. јануара следеће године, мораће да буду произведене са самогасивим папиром, саопштило је Министарство привреде.

Цигарете које не испуњавају захтеве нових стандарда, могу се наћи у малопродајама до истека залиха искључиво ако су набављене пре тог датума, што ће продавци бити дужни да докажу на захтев тржишне инспекције, наводи се у саопштењу Министарства.

Током припреме Правилника о утврђивању листе српских стандарда из области опште безбедности производа, Министарство привреде интензивно је сарађивало са представницима великих произвођача цигарета: British American Tobacco (BAT), Japan Tobacco International (JTI), Philip Morris International (PMI) и представницима ПКС.

"Почетком 2020. години са наведеним произвођачима, постигнут је консензус да је ради благовремене припреме производње према новим захтевима за папир, потребно предвидети прелазни период од две године", наводи се у саопштењу Министарства.

Додаје се да је правилник о утврђивању листе српских стандарда из области опште безбедности производа иновиран 2021. године, док одредбе везане за самогасиви папир почињу да се примењују 1. јануара следеће године.

Правилник први пут обухвата стандарде који се односе на папир за цигарете, наводи се у саопштењу.

Измена захтева за произвођаче и увознике дуванских производа потврђује примену референтне листе хармонизованих европских стандарда из области опште безбедности производа садржане у овом Правилнику, као и примену референтне листе одговарајућих хармонизованих стандарда Европске комисије објављене у службеном листу ЕУ 2020. године.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво