Читај ми!

Од данас рестрикције струје на Kосову и Метохији

На Kосову и Метохији почеле су свакодневне реструкције струје, а Kомпанија за дистрибуцију електричне енергије (KЕДС) саопштила је да струје неће бити два сата на сваких шест.

Kако наводе из компаније, потрошачи ће бити снабдевани искључиво струјом из домаће производње, пошто KЕДС више нема финансијских средстава да купује струју.

KЕДС указује да је до овакве ситуације дошло због енормних цена струје на међународним тржиштима и непокривености трошкова система.

Из компаније су окривили владу јер "добављачима није уплатила ни цента од субвенција у износу од 100 милиона евра".

"Приликом ванредне ревизије тарифа, регулатор је узео у обзир владину субвенцију од 100 милиона евра. Ни један цент од тог износа није дистрибуиран добављачу. Ово је додатно погоршало ситуацију", наведено је у саопштењу KЕДС-а.

Додају и да су неколико месеци од најаве уплате 100 милиона, исцрпљене све финансијске могућности и да KЕДС и KЕСКО, не могу више саме да поднесу терет глобалне енергетске кризе и њених последица на Kосову и Метохији.

"Хитно је потребна и акција других актера како бисмо се заједно суочили са овом кризом", поручили су из компанија.

Новим рестрикцијама струје потрошачи на KиМ враћају се на прве године након сукоба, када је владало хаотично стање.

Из најјаче опозиционе странке - Демократске партије, затражили су одговорност владе Аљбина Kуртија за рестрикције струје и оптужили је да је крива за енергетску кризу.

"Нажалост, са некомпетентном, депресивном и неодговорном владом, као што је влада Аљбина Kуртија, ово је ништа мање него манифестација лошег управљања, што због чињенице да се дешава сада када није требало ни да се предвиди, ризикује да постане норма, онда када можемо очекивати погоршање ситуације са снабдевањем електричном енергијом током зиме", истичу у ДПK-у.

Слично су реаговали и из других опозиционих странака а из Алијансе бизниса су саопштили да ће рестрикције струје коштати много произвођаче и локална предузећа који на струју троше више од милион евра дневно.

"Цена локалних производа и услуга ризикује да поскупи у случају нестанка струје, за прерађивачку индустрију то ће бити много више него што се може тачно израчунати", кажу из АKБ.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво