Читај ми!

У Србији 34 случаја оболевања од грознице Западног Нила, докторка објашњава који су симптоми

Три особе су преминуле, а до сада су регистрована 34 случаја оболевања од грознице Западног Нила. Највише оболелих је у Београду. Епидемиолог др Ивана Беговић Лазаревић из Градског завода за јавно здравље каже за РТС да у око 80 одсто случајева зараза прође без икаквих симптома, двадесетак одсто случајева има симптоме попут грипа, али да се код један одсто особа развију веома озбиљни симптоми који захтевају хоспитализацију.

На територији Београда регистровано 11 случајева са озбиљним обликом грознице Западног Нила, а једна особа је преминула.

Докторка Ивана Беговић Лазаревић објашњава да грозница Западног Нила у око 80 одсто случајева прође без икаквих симптома.

"Особу је ујео заражени комарац, она има инфекцију, али без икаквих симптома, ни не зна да је инфицирана", додаје докторка.

Двадесетак одсто случајева има симптоме попут грипа – повишену телесну температуру, главобољу, малаксалост, повраћање, пролазне оспе по телу, увећане лимфне жлезде. "Отприлике за недељу до две дана они се потпуно опораве", наводи.

"Нажалост, мање од један одсто особа које добију инфекцију имају много озбиљније симптоме, јако интензивне главобоље, кочи им се врат, дезоријентисани су, може да се јави кома, конвулзије, парализа и такви случајеви захтевају обавезну хоспитализацију. Терапија је симптоматска да би им се ублажиле тегобе", објашњава докторка.

Наводи да је свих 11 тежих случајева грознице Западног Нила у Београду хоспитализовано на Инфективној клиници, а углавном су то особе старије од 50 година.

"Највише су у ризику наши старији суграђани са придруженим болестима плућа и срца", каже Беговић Лазаревићева.

На питање како да се заштитимо, докторка каже да је најважније да се заштитимо од убода комараца тако што ћемо носити дуге рукаве, ногавице, као и да избегавамо боравак у природи када су комарци најактивнији – зору и предвече.

"Ако имамо откривене делове тела да их третирамо репелентима, да боравимо у климатизованим просторијама или да имамо комарнике тј. мрежице на прозорима и вратима, a ако грађани имају двориште бар једном недељно да празне посудице у којима држе саксије, као и оне у којима дају храну љубимцима, ако имају бурад или канте да их празне, јер се ту скупља вода и комарци полажу јаја", наводи докторка.

Додаје и да град Београд предузима систематско запрашивање комараца, како би се ларве и одрасле јединске систематски уништили.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво