Читај ми!

Преминуо Бранко Билбија

Генерал-мајор авијације у пензији Бранко Билбија, опитни и пробни пилот и инструктор летења, умро је на Војномедицинској академији у Београду у 76. години, објавило је Удружење пензионисаних војних летача и падобранаца.

Билбија је рођен 3. фебруара 1947. године у месту Подвидача код Санског Моста, а после завршене Ваздухопловне војне академије 1967. године, распоређен је на аеродром Петровац код Скопља одакле четири године касније, након завршене преобуке за МиГ-21 одлази на службу у Бихаћ.

На лични захтев, 1980. године прелази у Ваздухопловни опитни центар (ВОЦ), где је за 11 година службе прошао све дужности – од опитног/пробног пилота, па до начелника те установе.

Током службе у ВОЦ, учествовао је у опитовању више елемената наоружања и војне опреме, а посебно је занимљиво да је средином осамдесетих година био директно укључен у испитивање потенцијалних ловаца за потребе ЈНА, па је 1985. обављао информативне летове на "мигу-29", а следеће године и на "миражу 2000".

После ВОЦ, почетком деведесетих је прешао у Команду Ратног Ваздухопловства на место помоћника команданта за летачке послове, а затим и Начелника одељења за ваздушну подршку.

Од 1993. године, па све до пензионисања 2001. године, обављао је дужност директора Савезне управе за контролу летења.

Током летачке каријере, пилотирао је на више од 35 типова ваздухоплова.

Место и време сахране Бранка Билбије, који је умро у суботу, биће накнадно објављени.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво