Читај ми!

Церски марш – путевима јунака Цера, Колубаре и Кајмакчалана

Сваког августа, већ 13 година, у недељи када је јубилеј славне Церске битке, прве победе савезника у Великом рату, у Шапцу се одржава Церски марш. Ове године, од Шапца до Текериша, јутрос је кренула колона са око хиљаду и по учесника. Добитник Церске споменице на 13. Церском маршу је писац и правник Миодраг Мајић.

Да се поклоне сенима славних предака, у километарској колони на путу до Цера дугом 35 километара, више генерација из свих крајева Србије и окружења. На челу, у униформи какву је носио његов прадеда Љубомир, млади Александар Стевић из Пожаревца.

"Добио је због двоструког рањавања, Орден белог орла, а због повлачења преко Албаније - Албанску споменицу, тако да ми је велика част да могу уопште и да ми је дозвољено у униформи са барјаком и пушком да испешачим 37 километара до горе и одам пошту мом прадеди", навео је Александар Стевић из Пожаревца.

Спремни да пешаче осам сати путевима јунака Цера, Колубаре и Кајмакчалана су учесници са седам али и 75 година.

Илија Нешковић из Рогатице у Републици Српској рекао је да воли Србију, воли српску историју, и да је његов скромни допринос један одлазак на Цер - да им се поклони и захвали.

"Како су могли моји преци, тако могу и ја, 35 километара није нешто много сад, да кажем", напоменуо је Душан Јосиповић из Новог Сада.

Овогодишњи Церски марш посвећен је др Арчибалду Рајсу, великом познаваоцу и пријатељу Србије, а за слоган је узет наслов његове књиге "Чујте Срби".

"Рајсу, мислим са правом, јер је у то време Шабац био град у коме сте имали већу шансу да преживите ако сте војник, него ако сте цивил", напоменуо је Срђан Митрашиновић из Удружења грађана "Церски марш".

Добитник Церске споменице на 13. Церском маршу је писац и правник Миодраг Мајић.

"Велику част и велику обавезу, позив заправо да преиспитам и себе и позив да се преиспитамо сви заједно колико смо ми достојни свих ових људи који су због нас страдали", напоменуо је Миодраг Мајић.

Уз паузе за освежење, поздрављени мештанима више села до Цера, очекује се да уз пратњу надлежних служби, учесници марша на одредиште стигну око 16 часова. Да поздраве и пропусте атрактивну колону, многи возачи аутомобила сами се заустављају.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво