Читај ми!

Бој на Мишару – како је надјачана бројнија и надмоћнија турска војска

На мишарском брду код Шапца, код спомен-обележја Карађорђу и мишарским јунацима обележена је 216. годишњица бриљантне победе која је учврстила положај устаника и угрозила статус Турака у Београдском пашалуку и поставила темељ модерне српске државе.

Венце и свеће положили су представници Министарства рада, борачких и социјалних питања, Војске Србије и Министарства одбране, Мачванскаог округа, Града Шапца и Задужбинског друштва.

На Мишарском пољу, далеке 1806. на  данашњи дан, Карађорђе и устаници Мачве, Поцерине и Посавотамнаве надјачали су далеко бројнију и надмоћнију турску војску.  

Сулејман Паша Скопљак имао је више од 40.000 војника, Карађорђе пет пута мање, а од оружја три топа и само једну хаубицу.

"Сукоб који је трајао читав дан, од јутра до послеподневних сати и да је у том судару, више хиљада османских војника погинуло и да је Карађорђе са својим устаницима забележио значајну победу која је постала најзначајнија у Првом српском устанку, али и најзначајнија победа Срба уопште у својој војној историји", каже Дејан Живановић, историчар.

Како се чуло на церемонији поводом обележавања годишњице, мишарски јунаци пример су универзалних вредности, безмерне храбрости и патриотизма који је остао уткан у колективну свест нашег народа.

Они су знали у шта се упуштају и нису размишљали о цени јер су знали да слобода нема цену и зато ово не треба да буде једини дан сећања на њих.

Миодраг Капор, државни секретар Министарства за рад, борачка и социјална питања, каже да се држава Србија више не стиди своје историје и својих бораца.

"Држава Србија је поносна на своју историју и то показује реализацијом државног програма неговања традиције ослободилачких ратова. Бој на Мишару је једно је од најважнијих места у тој нашој историји и данас је ту пуно народа, пуно омладине и на најбољи начин смо обележили тај један почетак", рекао је Капор.

У славу чувеног боја опеваног у народним песмама, у Мишару је отворен Дом културе реновиран средствима Министарства и Града, а у сеоској галерији изложба радова 16. сазива Мишарске ликовне клоније у којој је до сада учествовало више од стотину уметника.