Читај ми!

Министарство поднело кривичну пријаву због несреће у руднику "Соко"

Министарство рударства и енергетике поднело је јутрос Вишем тужилаштву у Нишу кривичну пријаву против 14 особа, које сматра одговорним за несрећу у руднику "Соко" код Сокобање 1. априла у којој је погинуло осам рудара, изјавила је за Танјуг државни секретар Јованка Атанацковић.

"Тужилаштву су предате све информације са документацијом којом Министарство располаже о несрећи, јер желимо да се још једном испитају све околности и да се утврди истина о несрећи", рекла је Јованка Атанацковић.

"Кривичну пријаву поднели смо за кривично дело тешко дело против опште сигурности људи и имовине, јер сматрамо да су осумњичена лица наведена у пријави одговорна за извршење овог тешког дела, јер се извођење радова обављало на основу неисправне и неважеће документације, због тога што је било чињења, али и нечињења супротно прописима, па је нажалост дошло до ове несреће", изјавила је Атанацковићева.

Навела је да Министарство сматра како постоје индиције да су осумњичени наручили технички рударски пројекат који се ради на основу допунског и главног рударског пројекта, за које нису постојала одобрења Министарства рударства и енергетике или су та одобрења истекла.

"Такође, вршена је техничка контрола која није проверила све чињенице и која је тврдила да одобрења постоје, иако нису постојала", истакла је Атанацковићева.

Она је додала да су тужилаштву поднете све информације са документацијом коју поседује Министарство, са записником рударске инспекторке која је била на месту догађаја 1. априла ове године, када се несрећа десила.

"Тражимо да се још једанпут испитају све чињенице и околности и да то овог пута уради Више јавно тужилаштво у Нишу, с обзиром на то да дела која сам навела спадају у надлежности вишег тужилаштва. Ми смо о свему обавестили и Републичко тужилаштво, коме смо предали такође кривичну пријаву, како би и они били обавештени и пратили овај догађај и сматрамо да овај догађај заиста заслужује да добије свој епилог управо у највишим тужилачким инстанцама у Србији", рекла је државна секретарка.

"Сматрамо да кривична одговорност постоји, да постоје елементи кривичног дела и о овоме нисмо раније говорили, јер смо чекали да најпре Основно тужилаштво у Алексинцу заврши свој посао", казала је Атанацковићева.

Подсетила је да је Основно тужилаштво у Алексинцу крајем јула, након завршене истраге, донело одлуку да нема основа за покретање кривичног поступка поводом несреће, али је додала како Министарство ипак сматра да то треба још једном да се испита и то у Вишем јавном тужилаштву у Нишу, коме је предата комплетна документација.

"Очекујемо да се правда испуни и да породице настрадалих, али и цела држава добије јасну слику о томе шта се догодило те ноћи и да ли ја баш тако да нико није крив, или ипак можда има елемената кривичног дела како Министарство сматра да постији", рекла је Атанацковићева. 

Oсам рудара је страдало, док је 21 повређен 1. априла у руднику мрког угља "Соко" код Сокобање. 

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво