Читај ми!

Јанковић: Недопустив говор мржње епископа Никанора

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић најоштрије је осудила као позивање на физичко насиље, дискриминацију и мржњу према припадницима ЛГБТ заједнице говор епископа банатског Никанора верницима, а који су пренели медији и друштвене мреже.

Изражавање мишљења и идеја којима се позива на мржњу и насиље према припадницима ЛГБТИ заједнице и вређа достојанство било кога на основу порекла или националне припадности, недопустиво је и законом забрањено, упозорила је Бранкица Јанковић у саопштењу.

Истакла је да је тешко схватљиво да, без обзира на догме и канонска правила, такве опасне речи изговара човек чији је позив, између осталог, ширење толеранције и разумевања.

Поштујући аутономију Српске православне цркве и других верских заједница и верска осећања грађана и грађанки Србије, каже Јанковићева, говори црквених великодостојника треба да остану у оквиру верских питања и да не прелазе у питања тековина демократских друштава, међу којима је једно од најважнијих поштовање људских права и слобода.

Јанковићева наглашава да посебно треба имати у виду чињеницу да је говор изнео високи црквени великодостојник, чија реч има посебну тежину и утиче на формирање јавног мњења, због чега је обавеза уздржавања од говора мржње још наглашенија.

"Поштовањем туђих различитости, показујемо и колико поштујемо сами себе и оно за шта се боримо и залажемо", поручила је повереница.