Читај ми!

Да ли купујете производе који су пред истеком рока трајања

У Европској унији на многе прехрамбене производе, као што су брашно, шећер, пиринач, кафа, кечап, сенф, укидају се рокови трајања, односно на паковањима више неће писати "најбоље употребити до неког датума. И у нашој земљи, због истека рока, бацају се огромне количине хране и других производа. Током лета актуелне су креме за сунчање и многима су цене снижене, пред истек рока. Колико су такви производи безбедни за употребу?

Млеко за тело у једној продавници кошта 182 динара, али му рок истиче током месеца. Потрошачи наводе да би такво млеко за тело купили уколико нема производа са свежијим датумом, као и у случају да ће се одмах потрошити.

"Углавном они стављају датум, али много тога се користи и после истека да будемо искрени", навела је једна становница Београда.

Поједини грађани, који раде у трговинама, кажу да би купили и да је то сасвим нормално, пошто није реч о храни која ће се покварити, док неки и не би, зато што је реч о млеку за тело. 

Чак и да је бесплатно, постоје и они који га не би купили. Произвођачи су свакако дужни да јасно назначе рок трајања козметичког производа. Међутим, и ту има разлике, а од 2019. године и у Србији је регулатива по стандарду Европске уније.

"У случају да је рок употребе дужи од 30 месеци, произвођач је у обавези да на амбалажу стави симбол отворене кутијице, на којој или поред ће стајати одређени број и слово М", рекла је Драгана Васиљевић, редовни професор на Фармацеутском факултету Универзитета у Београду

И то најчешће изгледа овако.

"То практично значи, тај рок употребе се зове минимални рок трајања након отварања. С друге стране постоје козметички производи код којих је рок трајања односно употребе краћи од 30 месеци. У том случају произвођач би требао да стави на амбалажу симбол пешчаног сата поред којег ће писати датум или 'најбоље употребљиво до'", додала је професорка.

Напомиње да би процена ризика од коришћења козметичких производа након истека рока, захтевала детаљне и стручне анализе, које су скупе.

Свакако, ако сам произвођач гарантује квалитет и безбедност до одређеног рока, треба се држати препоруке.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи