Читај ми!

Случај дадиље из Крушевца узнемирио родитеље, коме поверавамо децу на чување

Случај дадиље из Крушевца која је украла бебу, однела је свом бившем партнеру и рекла да је то њихово дете, отворио је многа питања. Када ангажујемо бебиситерку преко државних установа, знамо и права и обавезе. Када их тражимо приватно, чини се да прихватамо све ризике које тај избор доноси.

Бака и дека, евентуално тетка сервис - најсигурнији. За све друге особе којима бисте да поверите дете, обавезна је препорука и провера, сматрају саговорници РТС-а.

"Дефинитивно би гледала да је то неко кога познајем или нека озбиљна препорука од особе коју познајем, не бих могла да оставим дете чак ни да је професионално та улога, да има референце професионалне, а да немам особу коју знам као посредника имала бих проблем да оставим дете у том случају", навела је једна мама.

Један тата каже да би требало обратити пажњу на неку позадину особе којој препуштате дете, тако да сигурно да гледате ко је та особа, шта жели да постигне ако је млађа, ако је старија опет неко искуство неки додир људски однос, неке релације, нема неке унапред предодређене ствари.

Јавност је узнемирио случај дадиље из Крушевца која је отела бебу од 40 дана. Памтимо и да је беби у Београду дадиља давала седативе како би је смирила. Родитељи бирају дадиље и дају коначни суд.

Огласи у којима се нуди чување деце све чешћи су на друштвеним мрежама, а могу се наћи и на огласним таблама, па чак и бандерама. Бебиситерке се могу ангажовати и преко агенција. Беби сервис је основао Град Београд и то пре 34 године. Имају 115 бебиситерки које су запослене преко Националне службе за запошљавање, где су полагале низ тестова. 

"Само они кандидати који прођу те тестове иду даље у процедуру, припремају лекарски и санитарни преглед, доносе уверење да нису осуђиване, а пре свега тога долазе и на додатну процену са стручним тимом Беби сервиса. Само они кандидати који задовоље све те критеријуме иду дачље у процедуру где Беби сервис организује теоријску обуку", рекла је Марина Аћимовић из Беби сервиса Београд.

Кандидати имају и практичну обуку у предшколској установи, а када почну да раде, контроле су сталне.

"Стручни тим беби сервиса контролише рад наших сарадница, ми смо константо у комуникацији са нашим родитељима, добијамо повратну информацију како су они задовољни услугом, тј радом беби систерки у породици, по потреби стручни тим излази и на терен. Ми непосредно пратим рад беби систерки у породици и гледамо да то уколио је потребно променимо, побољшамо, унесемо неке промене", напоменуо је Аћимовић.

Савет стручњака је да се родитељи обраћају лиценцираним агенцијама и да провере да ли имају потребне дозволе за рад.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво