Читај ми!

Пелет ноћна мора и за купце и за произвођаче, каква је ситуација на стовариштима

На Смедеревском путу стовариште до стоваришта. Огревног дрвета има у изобиљу, а продаје се и пелет и то по Владиној уредби, за 38.000 динара по тони.

Нема купаца на стовариштима, изгледа још се презнојавају на сунцу или су сигурни у досадашњи начин грејања.

На Смедеревском путу стоваришта су пуна дрва за огрев. Сложена, исечена, спремна за утовар. Звук тестере још се не чује. Пелета има и за боље и за лошије пећи.

Пелет је одавно ноћна мора за купце. Сада и за власнике. Ако је нешто и било на лагеру по ограниченој цени од 38.000 динара за тону, продаја доноси губитак. Али, продаје се, због могуће инспекцијске и пореске контроле. Произвођачи пелета нису радили пуним капацитетом.

Тражња на стовариштима је била велика, што је изродило енормну цену. Последњих дана стиже нешто пелета, али је набавна цена таква да продаја доноси свега 3,4 одсто зараде.

Дакле, све ће зависити од произвођача пелета, односно њиховог добављача "Србијашума", каже Саша Петровић, власник "Иверка". Саговорник тврди да угља има, упкос отежаној испоруци из БиХ и нешто лакшој из црногорских рудника.

"Копаоник огрев" продаје дрво. Исецкано, суво и запаковано у мреже, 1,2 просторна метра кошта 13.700 динара плус превоз. Имају и пелет и кажу муку око цене.

На тржишту, али и према најавама све зависи од "Србијашума", колико ће исећи и припремити и за домаћинства и за фабрике пелета. У томе ће им помагати и војска, најавио је директор ове компаније.

Кубик дрва после одобреног поскупљења коштаће око 5.300 динара за домаћинства. У Београду можда буде и скупље, јер се ту највише тражи, а довози се издалека.

Тренутно не примају нове уплате, док не испоруче домаћинствима која су га већ платила. Најавили су и редовну испоруку сировина пелетарима, уз тврдњу да су до ових дана испоручили колико и у истом периоду прошле године.

Упркос испоруци 50 одсто сировина, није им јасно зашто су стоваришта празна. Очито је брига за огрев нагло повећала тражњу, тиме и цену.

Садашње ограничење цене и извоза може стабилизовати тржиште, јер тешко је огрев сакрити. Има и изјава да ће на јесен тешко тако бити.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара