Читај ми!

Амерички индекс војне снаге – у врху листе САД, Русија и Кина, Србија најмоћнија у региону

Према годишњем извештају америчког сајта "Глобал фајерпауер", у коме се процењује војна снага сваке земље, Србија је најмоћнија у региону, а у свету се налази на 61. месту. На врху листе 142 анализиране земље су Сједињене Државе, Русија и Kина.

"Бој не бије свијетло оружје, већ бој бије срце у јунака" – можда би баш ова Његошева ишла уз податке Глобал фајерпауера, јер осим што анализира колико једна земља броји војника, али и колико улаже у систем одбране, тај сајт убраја и структуру становништва, рељеф, колико се издваја за буџет, укупно 50 различитих параметара.

"То није погрешно, али није баш ни потпуно, да би се добила јаснија слика о томе колико су јаке неке оружане снаге треба знати колико је тог наоружања исправно, колико су људи који га користе обучени за то, колико су јединице попуњење колико се обавља кондиционирање резервног састава, и оно што је једнако ако не и више важно јесте какво је стање морала у тој војсци", рекао је Војкан Kостић, главни и одговорни уредник агенције Бета.

Мађарска и Румунија највише напредовале у окружењу 

У нашем комшилуку, војске Мађарске и Румуније највише су напредовале због улагања у одбрану. Србија је први пут 61. на листи, бележи сајт, због нових набавки наоружања и војне опреме.

"То је можда са нашег становишта недовољно, али очигледно да је у региону то одскочило и да је препознато у том истраживању. Међутим, са становишта наших потреба то и даље није довољно. Kада су у питању ствари које су набављене из иностранства ту се нешто и креће на боље", навео је Костић.

Додао је да, што се тиче ствари које добијамо из домаће војне индустрије, то за његов укус и даље траје предуго. 

"Инвестиције у нашу војску и одбрамбену индустрију, које су у последњих десет година од Србије направиле прву војну силу у региону и 61. у читавом свету, показале су колико је важна била визија Александра Вучића и колико је битан систем одбране у времену у којем живимо", рекао је министар одбране Небојша Стефановић.

За статистичаре, овакве анализе не показују до краја реалну слику. Поред важности система одбране, указују и на друге значајне аспекте за израчунавање моћи једне земље.

"Прво је реална економска моћ пута становништво у једној земљи, јер то су параметри који увек у некој, не дај боже, ратној ситуацији буду кључни параметри који одређују снагу. И друго, актуелни војни савези на међународној сцени", навео је Милош Бешић, професор Факултета политичких наука.

Највећи помак Србија је направила набавком средстава и опреме у авијацији и противваздухопловној одбрани. Најављене су набавке за јединице копнене војске.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи