Читај ми!

Лични пратиоци постају део породица, помоћ за више од 600 деце са сметњама у развоју у Београду

Град Београд услугу социјалне заштите "лични пратилац" покренуо је 2014. године. Тада је само 44 деце могло да има свог пратиоца. Сада их је више од 600. Овај посао није као остале професије. Лични пратиоци врло брзо постају део породице.

Загрљај, шетња са руком у руци, седење на клупи у парку и само њима знане приче. Али није Бојана Дамјану само особа која ће ићи са њим сваки дан у школу, усмеравати му пажњу на наставу, помагати у осамостаљивању и социјализацији, што је основни задатак личних пратилаца.

Дамјанов тата каже да се на сам спомен Бојаниног имена, Дамјан обукао и кренуо на снимање РТС-ове репортаже.

"Бојана има толику количину емпатије и љубави која значи Дамјану. Он је то препознао. На помен њеног имена, облачи се и иде са Бојаном да се игра. Кроз игру и учи", каже Дамјанов отац Александар Родић.

Бојана је дефектолог. Прошла је обавезну обуку за личне пратиоце и у "Дечјем срцу" ради четири године. Уз Дамјана је годину дана.

Бојана Максимовић, лични пратилац, каже да постоји огроман напредак код детета, те да је истрајније и фокусираније на рад, а комуникација им је све боља.

"Проводимо време заједно: играмо се, идемо на разне рекреативне и спортске активности. Tо је осам сати дневно јако лепог рада. Kада видим да је моје дете срећно, тачније дете са којим радим, срећна сам и јa. Видим да напредујемо и то је наш огроман успех", наводи Максимовићева.

Како се постаје пратилац

Да би неко могао да постане лични пратилац мора да прође низ провера и обука пре него што добије дозволу да ради са децом. У почетку и уз обавезно присуство ментора.

Горан Ројевић, директор Хуманитарне организације "Дечје срце" каже да центар за социјални рад процењује колико породица може да изађе на крај са потребама детета, односно члана који има сметње у развоју.

"Процењује да им треба услуга личног пратиоца и шаљу дете у 'Дечје срце'. Као хуманитарна организација која је добила на тендеру града да спроводи ту услугу, она процењује потребе детета. Додељује му адекватног личног пратиоца који би могао да задовољи потребе на терену", наводи Ројевић.

Услугу личног пратиоца користи 630 деце са сметњама у развоју, због великог интересовања до краја године требало би да их буде 700.

Та услуга спроводи се у 156 школа и предшколских установа на територији Београда.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво