Читај ми!

Потерница се расписује и за казну од 2.500 динара, неће сваки прекршај направити проблем на граници

Од свих казнених дела, прекршаји су далеко најбројнији. Током летњих месеци нарочито могу да "помрсе конце", јер се може десити да кренете на пут и због неплаћене казне не можете да изађете из земље. Председница Прекршајног суда у Београду Оливера Ристановић истиче да проблем на граници неће имати сви који су учинили неки прекршај, већ само грађани за којима је расписана потерница. Потерница се, истиче, може расписати и за дуг од 2.500 динара.

Председница Прекршајног суда Оливера Ристановић је, гостујући у Београдској хроници, рекла да су током лета изузетно битни прекршајни поступци где грађани нису платили казну у року који им је достављен и због тога добили наредбу да не могу да изађу из земље или да у њу уђу.

"Ако имате неплаћену новчану казну, то не значи да ће вам бити онемогућено да напустите Републику Србију. Републику Србију не можете напустити само ако вам је по тој казни издата општа наредба коју ће спровести станица полиције на чијој територији имате пребивалиште. То значи да је за вама расписана потерница", објашњава судија Ристановић.

Истиче да висина износа новчане казне не утиче на то да ли ће потерница бити расписана или не.

"То може бити новчана казна и од 2.500, може од 100.000 динара", каже судија.

Наводи да се ово односи и на казне за паркинг, саобраћајне казне, казне за неплаћени порез, али и на казне из кривичних поступака.

"Апсолутно је небитно који дуг имате према неком суду, уколико тај дуг нисте платили у року који је остављен, уколико прекршајни налог нисте платили у року од осам дана од дана када вам је издат, у половини износа, вама ће од стране суда та казна која је преостала бити замењена у казну затвора, или у рад у јавном интересу, или ће бити принудно наплаћена, а ако суд никако не може да дође по вас, онда ће бити издата општа наредба за расписивање потернице", каже судија.

Може ли новац да замени друштвено корисни рад

Судија је објаснила да се у прекршајном поступку као главна казна, поред новчане и казне затвора, може изрећи и рад у јавном интересу – не краћи од 20 сати, нити дужи од 360 сати.

"Мора да почива на добровољности, али за њега не може бити плаћена никаква накнада. Обављате послове у току дана или викендом, у одређеном броју сати у друштвеним предузећима, болницама, школама, домовима културе – тамо где тај рад може бити користан целој друштвеној заједници", каже судија Ристановић.

Од тога да ли је друштвено користан рад главна или алтернативна санкција – зависи и да ли се може заменити за новчану казну.

"Дуговање можете платити ако је то алтернативна санкција, али ако је главна казна не можете уплатити новчану казну. Осам сати рада у јавном интересу мења се у један дан затвора", каже судија.

Иначе, све казне у прекршајном поступку застаревају у року од две године од дана правоснажне одлуке којом је изречена казна. 

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи