Читај ми!

Шта су родитељи у обавези да ураде уколико дете лече код приватног лекара

У време када се деца често лече код приватних лекара, дечји картони у домовима здравља остају празни. Да ли родитељи имају обавезу да извештаје приватних лекара достављају изабраним лекарима своје деце и да ли домови прихватају извештаје приватника?

Из године у годину расте број деце коју родитељи на преглед воде у приватне педијатријске ординације.

Како су приватне компаније у нашој земљи све бројније и запосленима плаћају допунско или потпуно здравствено осигурање, родитељи се одлучују да и деци плаћају допунско осигурање и да их лече у приватним педијатријским ординацијама и клиникама.

Педијатри у домовима здравља сагласни су у једном – није проблем то што се деца лече код приватника, већ то што картони код изабраног педијатра у дому здравља остају празни.

Нема података о томе које је вакцине дете примило, ни када је прележало заразну болест.

"Кад смо припремали ове године ђаке прваке, видели смо да маса деце има примљене вакцине за које смо мислили да их нису примили. Деца су била редовно вакцинисана. Ми смо то уредно убележили у картон", каже др Биљана Алексић, начелница службе за здравствене заштите деце и омладине у Дому здравља Стари град

Родитељи извештај о вакцинацији или заразној болести педијатру у државној здравственој установи могу да донесу кад год желе. Најчешће то чине кад из дома здравља добију позив за вакцинацију или систематски преглед пред упис у основну школу.

"Онда видимо да је дете за које смо послали позив, јер смо радили пре тога ревизију картотеке и гледали по годишту који је проценат деце вакцинисан а који није, онда видимо да је то дете вакцинисано и да наш проценат невакцинисане деце није заправо реалан, да је проценат вакцинисане деце много већи, али родитељи нам нису донели на увид да то упишемо", истиче др Биљана Алексић. 

И лекарима и родитељима било би лакше да су приватне здравствене установе повезане са државним. У Министарству здравља кажу да је е-картон једино решење.

"Мислим да ћемо са дигитализацијом, тј. интеграцијом ова два система која су изузетно важна, спречити да се дешавају нежељени ефекти или нежељена дејства, или неквалитетно лечење у нашем државном, уопште – здравственом систему Републике Србије. Желимо да тај систем што више унапредимо", рекао је државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек. 

По рођењу, беби се картон отвара у дому здравља. После тога, родитељима је често лакше да дете одведу код приватника. Кошта, али нема чекања.

Оно што заборављају јесте обавеза да о свакој болести или вакцинацији обавесте и педијатра у дому здравља, све док се не заврши дигитализација. Тада ће и једни и други педијатри имати увид у здравствено стање наших најмлађих осигураника.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво