Читај ми!

Како да проверите да ли послодавац уредно уплаћује доприносе и да ли то треба ви да радите

Колико стажа има и да ли послодавац уредно уплаћује доприносе за пензијско и инвалидско осигурање не занима само оне који су пред пензијом. Млади чешће мењају посао, раде и под уговором о делу, а не значи да се оно што је написано и испуњава. Како може да се провери да ли је све уредно уплаћивано и да ли за то мора да се иде на шалтер ПИО фонда?

Директор Сектора за остваривање права у ПИО фонду Владимир Станковић објашњава да тај фонд генерише податке о почетку и престанку радног односа и о исплаћеним накнадама. 

Наводи да би с времена на време, ипак, требало и грађани да проверавају да ли су подаци ажурни, јер од њих зависи остваривање и неких других права - поред пензије, ту је и остваривање права из области здравствене заштите, осигурање за случај незапослености, остваривање права из области социјалне заштите,...

Већина грађана, каже Станковић, мисли да нема потребе да сами проверавају да ли су подаци ажурни. И не би требало, када би послодавци увек измиривали своје обавезе.

"Две су основне обавезе послодавца: када се неко радно ангажује да се пријави на осигурање, то се врши електронским путем и послодавац мора примерак да покаже, односно да да запосленом. То се често не ради, али од тога све зависи. Послодавац мора годишње да изда потврду о исплаћеним средствима на основу ангажовања. Да се то ради, не би било каснијих проблема", наводи Станковић.

На питање да ли треба чувати месечне и годишње листиће о платама, Станковић је рекао да би требало. "Треба да се чува као документација из радно-правног односа. Може да користи једног дана ради уклапања података", напоменуо је Станковић.

Да бисте имали увид у своје податке, довољно је једном да се појавите на шалтеру ПИО фонда, где ће вам се дати пин код. Са тим кодом на сајту ПИО фонда можете проверити своје податке. За то вам је довољна лична карта.

Досад је издато око 200.000 пин кодова.

"Мора да прође неко време да се људи навикну на такве ствари. Држава прелази на електронско пословање. За масу управних поступака странка не подноси доказе, већ се електронским путем преузимају. Идемо у корак са светом, али треба људи да се навикну и имају у виду да су то подаци који се електронски генеришу и треба их повремено контролисати", закључио је Станковић.  

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво