Читај ми!

Како до Шангајске листе – Медицински факултет у Крагујевцу прошао пријемни

Факултет медицинских наука у Крагујевцу, у области клиничке медицине налази се између 201. и 300. места на Шангајској листи. Овим пласманом je најбоље позиционирани факултет у тој научној дисциплини у региону.

У друштву најбољих, крагујевачки медицинари нашли су се пре четири године. Дугогодишње, континуирано присуство Факултета медицинских наука на Шангајској листи, резултат је научних истраживања и великог броја објављених радова.

Проф. др Владимир Јаковљевић, декан Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, каже да је ранг више Универзитет "Карло Давила" у Букурешту.

"Инче, сви факултети, ниже од Беча, рачунајући и Турску, једну моћну и научно моћну земљу, слабије су рангирани од нас, тако да то је то за нас велики успех. Крајем јула било је 160 публикација већ из ове области. Сигуран сам да ћемо до краја године премашити бројку од прошле године, а наш циљ је да сваке следеће године то радимо и да уз неке друге маневре које планирамо одржимо место у овом рангу, а можда и побољшамо", рекао је Јаковљевић.

За улазак на Шангајску листу постоји више параметара – пре свега број нобеловаца.

"Даље, то је број страних студената, на чему ми морамо више да порадимо, и на чему ћемо радити у наредном периоду, и број научних радова у претходном периоду, поготову на акценте на радове који су публиковани у часописима највише категорије као што су Нејчрс, Сајанс, из области медицине. Једноставно, ми смо, како би то рекли спортисти, попунили само једну колону. Надамо се да ћемо попунити бар још једну колону и тај успех учинити још бољим", рекао је Јаковљевић.

У припреми је акредитација студијског програма медицине на енглеском језику. Јер за студије су заинтересовани студенти из Индије, арапских, али и европских земаља.

У првом уписном року попуњени су сви студијски програми интегрисаних студија. На Високој школи, на смеру за струковног медицинског техничара и за струковног терапеута остало је једанаест места.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво