Читај ми!

Квадрат на мору јефтинији него у Београду, да ли је ризично купити стан у Грчкој

У страху шта би се могло десити са евром, наши грађани који су имали уштеђевину похрлили су да купују некретнине. Куповале су се куће и станови у Србији, али и у иностранству. За последњих неколико месеци пазарили су у Трсту, Требињу, а чак 15.000 станова купили су на грчком Халкидикију. Ивана Апостолу из Атине објашњава за РТС да ли се процедура куповине некретнине разликује за стране држављане, шта је највећа препрека при куповини, колики је порез, као и то да ли је ризично улагати у некретнине у Грчкој.

Разлог због ког су последњих неколико месеци грађани Србије, који су желели да своју уштеђевину уложе у некретнине, пазарили баш на северу Грчке је цена квадрата која је нижа него у Београду.

"Цена квадрата у Солунској, Олимпијској регији, на Халкидикију је од 700-800 евра у предграђима до 1.800 евра на самом Халкидикију", каже Ивана Апостолу из Атине.

Истиче да је потражња за становима порасла, као и цене квадрата, али да је то и даље повољније него у Београду.

Ивана Апостолу наводи да је нашим људима нарочито привлачан северни део Грчке, који је близу Солуну и местима на којима традиционално летују.

"Претпостављам да спајају лепо са корисним", каже Ивана Апостолу.

Ко купује станове у Грчкој 

Купци су, додаје, углавном породице, а најчешће се купују апартмани.

"Битно им је да је апартман близу мора или да бар има поглед на море – око 50 метара квадратних, да има једну собу и једну спаваћу собу, једно купатило", каже Ивана Апостолу.

Према њеним речима, има оних који издају, али истраживања показују да наши људи најчешће купују некретнину за себе, те да је користе и у летњим месецима и током целе године.

Још један разлог за куповину је и то што планирају да им деца студирају у Грчкој.

Каква је процедура

Процедура се, како каже, не разликује много када страни држављани купују некретнину, али потешкоћу представља језик.

"Већина докумената је на грчком, нису свесни система, начина на који се купује некретнина овде, све је на страном језику", објашњава Ивана Апостолу.

Зато се, како каже, ангажују агенти и адвокати.

"Адвокати су јако битан фактор како би могли да им сугеришу шта треба да раде, на шта да обрате пажњу, да им помогну кроз процес документације, да им кажу шта од рачуна треба да отворе овде, где да се региструју", наводи Апостолу.

Истиче да, уколико се ангажују добри и проверени адвокати и агенти, сам процес куповине некретнине није компликован.

Колики је порез

Ивана Апостолу наводи да порез при куповини некретнине износи три одсто, а да порез који се плаћа сваке године зависи од више фактора.

"У зависности од тога где се налази некретнина, на ком је спрату и још неколико параметара – порез износи три до седам евра по квадрату. Тако да није велика сума коју годишње издвајате. Ако имате стан од 50 квадрата, годишње ћете платити порез од 150 до 200 евра", објашњава она.

Што се тиче економских проблема и криза у Грчкој, напомиње да је Грчка у Европској унији, што купцима улива сигурност да је неће "пустити низ воду" ако било шта лоше крене.

"Увек могу да продују. Некретнина која се налази близу мора сигурно ће увек наћи свог купца, тако да, чини ми се, нема бојазни да било шта може да се деси да им тај новац пропадне преко ноћи", сматра Ивана Апостолу.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво