Читај ми!

Рудари обележавају свој дан – и даље је то "хлеб са седам кора"

Рудари у Србији обележавају свој дан – 6. август. Чини се да та професија никада није била актуелнија и потребнија, јер је угаљ за грејање и термоелектране тражена роба у актуелној енергетској кризи. С друге стране много је проблема, а у овом тренутку највећи је недостатак јамске радне снаге.

Кратак предах између смена рудари "Рембаса" у Ресавици искористили су да се окупе и одрже такмичење у традиционалним рударским дисциплинама.

Правили су подграде, а оцењивала се брзина, прецизност и квалитет. То је део и свакодневних послова у јами, а од постојаности подграда често зависи и безбедност на радилишту.

Дејан Човић, рудар "Рембаса" каже да су тешки услови у јами, опрема је стара, и по 50 година, али да су безбедни.

"Данас је Дан рудара 6. август, прослављамо га. Услови рада су много тешки и плате су стварно веома мале", каже Милинко Бирац, рудар "Ибарских рудника".

Процене су да српски рудници угља са подземном експлоатацијом тренутно раде са 60 одсто потребне радне снаге, а разлог је сезона годишњих одмора и пољопривредних радова. У таквим околностима тешко је одржати планирану производњу.

Милан Милутиновић, рудар каже да фале људи, доста људи је отишло у пензију.

"За нас рударе је сваки дан тежак. Силазимо по 700, 800 метара у јаму", каже Зоран Дугалић, рудар.

Рудници угља су на државним јаслама. Деценијама већ изостају већа улагања. Откопава се углавном ручно, мада би увођење модерних јамских машина знатно унапредило продуктивност.

"За месец, два то не може, то је једна стратегија дугорочна и ми сматрамо да као јавно предузеће треба да иновирамо консолидовани програм који је усвојила Влада 2013. године са новим програмом консолидације, да би имали повећани капацитет, повећање производње и да рудници и радници имају одређену сигурност", каже Бранко Ђукић, технички директор ЈП за подземну експлоатацију угља.

"Наши захтеви ће бити да се рударство постави на прво место и да се самим тим оно што је за нас и најбитније у овом тренутку да се мало повећају зараде рудара", каже Небојша Миленковић, председник синдиката ЈП ПЕУ "Ресавица".

Приоритет у испорукама угља из јамске експлоатације имају термоелектрана "Морава" и топлана у Крагујевцу, а само трећина производње одлази на стоваришта. Угаљ је већ сада веома тражен енергент и како се примиче зима вредеће још и више.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво