Читај ми!

Истраживање: Млади подложнији лажним информацијама, половина имала сексуалне односе пре 18. године

Миљана Пејић из Кровне организације младих Србије (КОМС) каже за РТС да њихово најновије истраживање показује да се млади најчешће информишу преко друштвених мрежа, те да су подложнији лажним информацијама. Др Ивица Младеновић наводи да друштвене мреже више утичу на младе од породице.

Миљана Пејић каже да на младе највише утичу друштвене мреже, те да се преко њих и највише информишу.

"Наше истраживање показује да се млади појачано информишу преко друштвених мрежа, те да чешће деле вести на мрежама, као и да су подложнији лажним информацијама, полуинформацијама и не увек тачним информацијама", објашњава Пејићева.

Др Ивица Младеновић, пак, наводи да друштвене мреже имају већи утицај на младе, него породица. "Нажалост, породица је данас јако запостављена, усудићу се да кажем, тенденциозно и систематски. Друштвене мреже су дебело измакле контроли", каже Младеновић.

Додаје да су адолесценти циљна група, која је најподложнија злоупотреби на друштвеним мрежама.

О сексуалном насиљу 

Скоро половина младих који су учествовали у истраживању Кровне организације младих Србије рекла је да су прве сексуалне односе имали између 15. и 18. године (47 одсто). Седамнаест одсто њих навело је да доживело сексуално насиље.

На питање како оцењује податке о броју младих који ступају у сексуалне односе између 15. и 18. године, Младеновић каже да је то очекивано.

"За мене је значајан податак да је 17 одсто било жртва сексуалног насиља. Морамо да будемо опрезни како дефинишимо сексуално насиље. Поражавајуће је ако је 17 одсто, што значи да је свака пета млада особа била жртва", наводи Младеновић.

Миљана Пејић наводи да КОМС охрабрују младе који су се суочили са сексуалним насиљем, али и вршњачком, да причају о томе.

"Податак који забрињава из године у годину је да значајан број младих, око 17 одсто, верује да насиље може да буде оправдано, што је изузетно погрешно. Као друштво морамо осудити било који облик насиља и не смемо га оправдавати", истиче Пејићева.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво