Читај ми!

РЕМ објавио образложење одлуке о додели националних фреквенција

Савет Регулатора је закључио да су свих 14 подносилаца пријава – ТВ Пинк, Национална Хепи ТВ, Вести, БК ТВ, Уна, Нова С, Н1, Прва, ТВ Б92, КЦН национална, ТВ2, Танјуг ТВ, K1 и Курир телевизија – испунили услове из конкурсне документације.

Приликом одлучивања којим ће то подносиоцима издати дозволе, Савет Регулатора је узео у обзир све чињенице којe би утицале на остваривање већег квалитета и разноврсности садржаја и упоредно-квалитативном анализом испуњености критеријума дошао до закључка да ће подносиоци ТВ Пинк, Национална Хепи ТВ, Прва и ТВ Б92 у већој мери него остали подносиоци оправдати постојање вишеструких бенефита за гледаоце на подручју целе Републике.

Kaко се додаје у саопштењу, превасходно кроз објективан и правовремени приступ у преносу информација, кроз сопствену продукцију програмских садржаја као доказ укупних производних могућности и разноврсност понуђених програмских жанрова на начин да се задовоље потребе најширег аудиторијума и ојача медијски плурализам.

Савет је, приликом одлучивања, имао у виду и да је разлику у доношењу одлуке дала и чињеница претходног рада наведена 4 подносиоца и њихова економска одрживост, као и чињеница да су емитовали програм од 2006. године и да су током 2015. године у потпуности испунили нaчин и врeмeнски рaспoрeд прeлaскa са аналогног на дигитално емитовање и дистрибуцију програма (процес дигитализације) и уложили средства како би направили технолошки искорак ка дигиталној трансформацији, наводи РЕМ.

Савет је нарочито ценио гаранције које су подносиоци навели у предлогу програмског елабората, који ће постати саставни део издате дозволе, да ће у наредном периоду додатно унапредити постојећи програм, бавити се важним друштвеним питањима, радити на заштити медијског плурализма и бити отворени за различита мишљења, аргументе и идеје у циљу подстицања најширег друштвеног дијалога и допринети даљем унапређењу медијских стандарда у области информисања, културе и образовања.

Имајући у виду све наведено, Савет је донео одлуку потребном већином гласова, сходно члану 96. Закона о електронским медијима.

Интегрална Одлука о додели дозвола биће објављена на сајту РЕМ-a.