Читај ми!

Имају ли маме право на жалбу кад уместо субвенције за стан добију "хладан туш"

Након што су медији пренели приче жена да их је држава одбила за субвенцију при куповини прве некретнине, иако су, сматрају, испуниле све услове – из Министарства за рад одговарају да ће брзо решити проблем. Правници указују на то да је уредба проблематична из више основа – истичу да би прво требало да стигне решење о субвенцији па тек онда да се тражи склапање предуговора. Напомињу и да није одређен рок за одлучивање о субвенцији, као и то да се мамама не сме ускратити право на жалбу.

Да затворе поглавље живота у коме су живели као подстанари и да купе стан на кредит, преломили су, кажу Јовановићи, када је одјекнула вест да ће држава субвенцијама у износу до 20.000 евра подржати мајке у куповини првог стана. Један од услова је да су дете родиле током ове године. Ветар у леђа убрзо се претворио у хладан туш.

После више од 80 дана стигао им је одговор да немају право на субвенцију. Зато што су, објашњава наша саговорница, само дан пре подношења захтева за њу потписали купопродајни уговор. Почео је поступак у катастру и тако су за државу аутоматски били неко ко већ има некретнину у власништву.

"Нисмо имали од кога да се информишемо да уговор не сме да буде склопљен пре захтева за субвенцију, покушали смо да контактирамо сва три министарства која су била у целој овој причи и локалну самоуправу у нашем граду, сви су били љубазни, али нико није знао да нам да тачне кораке шта тачно и којим редом да урадимо да не би дошло до овако неке грешке", каже мама из Суботице Дајана Јовановић.

Грешка која кошта и новца и времена.

"Веома је било напорно да прикупљамо сву документацију везану за кредит и субвенцију, са малом бебом у наручју, подигли смо чак и кеш кредит да бисмо имали за учешће, сада нажалост морамо да живимо са две плате испод просека и са два кредита", истиче ова мама.

Шта још отежава мамама 

Уредба је проблематична по више основа, оцењују стручњаци – није одређен рок у коме Комисија државе мора да одлучи да ли мајка има право на субвенцију, ретко који продавац стана ће, кажу, чекати дуже на купопродајни уговор, а банке без њега не могу да исплате новац.

Зато редослед корака, сматрају, треба обрнути.

"У Уредби се тражи закључење предуговора, а у пракси се тражи закључење купопродајног уговора. Оно што би евентуално било добро је да се пре закључења било каквог или предуговора или уговора доносе решење прво. Значи, кад поднесете све папире – да ви прво добијете решење да ли су вам одобрене субвенције или нису, са ограниченим роком трајања", рекла је адвокатица Сара ел Сараг.

Поред тога, требало би, каже, брисати ограничење да се непокретност не може купити од крвног сродника у правој линији. И још једно.

"Да ништа нисте у претходних пет година ни ви ни ваш брачни или ванбрачни друг имали на своје име. Шта ћемо да радимо у ситуацији уколико вам је умро родитељ, ви сте наследили, па сте продали, па бисте евентуално тај новац као учешће дали овде и смањили тај кредит који подижете", објашњава адвокатица.

Министарство: Решење за мањкавости у наредним данима

Већина поднетих захтева за субвенцију односи се на куповину стана или куће узимањем стамбеног кредита, сазнајемо у Министарству за социјална питања. И то да у Уредби виде одређене мањкавости и да ће држава, како кажу, наћи правно решење већ у наредним данима.

"Да све мајке које су у моменту рођења детета имале услове за добијање ове субвенције, да добију финансијску подршку државе онако како им је обећано. Тако да, да ли ће то да буде кроз измене Уредбе, да у Уредби буде наведено да мајке које испуњавају услове у моменту рођења детета, а не као што је тренутно – у моменту подношења захтева, или ће да буде на неки други правни начин решено, то ћемо да видимо", каже Дарија Кисић Тепавчевић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Не сме се, напомињу правници, мајкама ускратити право на жалбу поводом решења Комисије која одлучује о субвенцији. Мора да постоји другостепени орган коме се могу обратити, па тек онда да се упућују на управни спор.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво