Читај ми!

Појачана контрола саобраћаја – за шта све можете бити кажњени

Начелника Управе саобраћајне полиције Златко Беленцан навео је за РТС да ће током манифестација које се одржавају у Гучи, Врњачкој Бањи и Нишу полиција појачано контролисати саобраћај. Посебна пажња биће посвећена откривању најтежих прекршаја који утичу на безбедност саобраћаја – управљање под дејством психоактивних супстанци или алкохола и контрола брзине.

Како је објаснио помоћник начелника Управе саобраћајне полиције Златко Беленцан контролисаће се и возачи и пешаци.

"Саобраћајна полиција ће вршити појачану контролу учесника у саобраћају са акцентом на откривање најтежих прекршаја који утичу на безбедност саобраћаја, тачније на изазивање саобраћајних незгода – управљање под дејством психоактивних супстанци, управљање под дејством алкохола и контрола брзине", наводи Беленцан.

Према његовим речима, управљање под дејством психоактивних супстанци је у порасту.

"Протекла акција која је трајала четири дана показала је да је 56 возача откривено да управља под дејством психоактивних супстанци док је под дејством алкохола возилом управљало 1.375 особа", наводи Беленцан.

Како каже, ови подаци говоре да возачи и после конзумирања алкохола управљају возилом.

"Број од 274 возача која су задржана говори да је још увек присутан алкохол, али нажалост према нашим подацима повећава се и број оних који возилом управљају под дејством психоактивних супстанци. Саобраћајна полиција се опремила са дрога тестовима и у наредном периоду на свим овим локацијама ће се вршити контрола", наводи Беленцан.

Указује да су спроводили и контролу пешака – прелажење улице ван пешачког прелаза.

"Али, оно што се такође занемарује код пешака јесте коришћење мобилног телефона и слушалица. То је законом забрањено. Тако да се не изненаде пешаци када буду заустављени од стране саобраћајне полиције и буде им сачињен прекршајни налог управо због учињеног прекршаја – прелазак на пешачком прелазу али непрописно, зато што су или разговарали мобилним телефоном или су имали слушалице у ушима", упозорио је Беленцан.

Говорећи о броју возача који су током појачане контроле саобраћаја затечени да разговарају мобилним телефоном наводи да се ту ситуација нешто поправила.

"Негде око 1.500 возача је откривено да управља возилом и да разговара мобилним телефоном", наводи гост Јутарњег програма.

Истраживања која су спровели одређени универзитети у свету показала су, како је навео, да разговор телефоном смањује психо-физичку способност као да је возач под утицајем алкохола – његова пажња је усмерена на писање порука, препознавање речи, сачињавање текста.

Наводи да је током појачане контроле саобраћаја откривено 26.000 прекршаја.

"То нам показује да је још увек велики број оних који не поштују прописе", истиче гост Јутарњег програма.

Апелује на учеснике у саобраћају да прописно и безбедно учествују у саобраћају јер, како каже, безбедност саобраћаја пре свега зависи од нас.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво