Читај ми!

Због рата велики број ИТ стручњака из Русије и Украјине дошао у Србију – повећан и број огласа за посао

Тржиште информационих технологија у Србији суочава се са изазовима због рата на истоку Европе. У нашу земљу стигао је велики број ИТ стручњака из Русије и Украјине. Марко Вучетић са сајта "Hello World" објашњава како то утиче на наше тржиште и шта домаћи послодавци морају да ураде како би задржали најбоље.

Марко Вучетић са сајта Hello World каже да се на ИТ тржишту у Србији осећа мали утицај кризе због рата у Украјини, али напомиње да је велики број стручњака из Русије и Украјине дошао у нашу земљу.

Иако је криза, како каже, успорила запошљавање, има чак 26 одсто више огласа за посао него у истом периоду прошле године.

"Све више руских фирми се отвара код нас и ту настављају своје активности", рекао је Вучетић. 

Објашњава и да је пред домаћим послодавцима изазов – да задрже најбоље стручњаке.

"Компаније сада морају да развију нови систем бенефиција који ће задржати ИТ стручњаке баш у њиховој фирми. Затим, плате морају да буду добре да би били задовољни јер конкуренција стиже. Али оно што је, по мени, највећи изазов јесте задржати и те стране стручњаке што су дошли у Србију, да они што дуже остану овде и да своје активности наставе баш из Србије", каже Вучетић.

Додаје да је ИТ и даље најдефицитарнија област на тржишту рада.

"Развијају се стално нови пројекти и програми за преквалификацију, али после имамо чињеницу да је велики број јуниора на тржишту а за јуниоре имамо само 10 посто огласа", рекао је Вучетић.

Међутим, напомиње да и они у року од месец дана пронађу посао – јер се, због недостатка "мидиора" и "сениора", послодавци одлуче за младе људе који ће код њих учити посао.

Плата од које почетници крећу је између 800 и 1.000 евра.

"Послодавци највише траже софтвер дивелопере. То је сада занимање за које нема кризе у овом тренутку", каже Вучетић и напомиње да је највиша плата у ИТ сектору у Србији управо за ту позицију – 8.500 евра.

Додаје и да се сваки трећи оглас односи на рад од куће, а да се очекује да до 2025. године то буде сваки други.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво