Читај ми!

Србија се сећа страдалих и прогнаних у "Олуји" – тишина више никада неће прекрити злочин

Државни комеморативни скуп посвећен сећању на све страдале и прогнане Србе поводом 27. годишњице "Олује", одржан је у Новом Саду, на Тргу слободе. Председник Александар Вучић рекао је окупљенима да патња крајишког човека никада неће бити заборављена. Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је да само окупљени и јединствени можемо да очувамо сећање. Патријарх Порфирије, који је служио парастос, поручио је у беседи да памтимо сведочења о страдању, али да наше памћење није злопамћење. Сања Вулић, која је са дванаест година била у избегличкој колони, обратила се окупљенима и рекла да су туга и бол за огњиштем и данас присутни.

На данашњи дан, пре 27 година, хрватска војска је на подручју тадашње Републике Српске Крајине почела операцију "Олуја". Убијено је или нестало око 2.000 Срба, а протерано више од 220.000.

Дан сећања на све страдале и прогнане у оружаној акцији "Олуја" обележен је у Новом Саду, на Тргу слободе.

Присуствовали су председник Србије Александар Вучић, председник Скупштине Владимир Орлић, премијерка Ана Брнабић, министри, посланици, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председница РС Жељка Цвијановић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Парастос свим жртвама служио је патријарх српски Порфирије.

Изведен је и пригодан уметнички програм, као подсећање на голготу коју су прогнаници прошли пре 27 година.

О томе је сведочила и једна од страдалница из колоне, Сања Вулић.

Окупљенима су се обратили и председник Вучић, патријарх Порфирије, српски члан председништва БиХ Милорад Додик.

У Цркви Светог Марка у Београду раније данас служен је парастос страдалима у хрватској акцији "Олуја", а у фрушкогорском насељу Банстол, служена је литургија, затим и парастос.

Државни званичници поручили су раније данас да не сме да се заборави акција која је довела до егзодуса српског народа из Хрватске, али да Србија и Хрватска због будућности морају да граде боље односе.

Према подацима Документационо-информационог центра Веритас, у "Олуји" је убијено 1.880 људи. Директор центра, Саво Штрбац истиче да је протерано најмање 220.000 Срба. Указује да Хрватска све ради споро и да још увек није урађена ексхумација из око 60 регистрованих гробница.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво