Читај ми!

Данас истиче рок за нове пописиваче – ко може да се пријави и колико може да се заради

Рок за пријављивање кандидата за пописиваче у Србији истиче данас. За рад на попису становништва у октобру биће ангажовано 15.000 грађана. Заинтересовани могу да се пријаве електронски.

За пописивање становништва, домаћинстава и станова могу се пријавити пунолетни грађани, запослени или незапослени који имају најмање трећи степен стручне спреме, затим студенти и пензионери. Просечна зарада биће око 60.000 динара.

"Требало би сви наши грађани који су заинтересовани да раде у својству попоисивача да се пријаве до 5. августа до 20 часова. Ми ћемо свакако направити селекцију кандидата и позвати их на обуку. На обуци очекујемо 20 одсто кандидата више него што ће радити, баш из тог разлога, важан је посао, епидемијска ситуација у држави је непредвидива", каже Бранко Јосиповић, помоћник директора Републичког завода за статистику.

Од 1. до 31. октобра биће пописано становништво, али и стамбени фонд Србије.

То је најмасовније и најкомплексније статистичко истраживање у земљи.

Прикупљени подаци су од изузетног значаја. По закону, Републички завод за статистику дужан је да чува податке грађана.

"Грађани могу да буду спокојни. Управо додатну безбедност даје употреба рачунара. Подаци у рачунарима ће бити обрађени на такав начин да буду заштићени од било какве злоупотребе, дакле, биће криптовани и неће моћи нико ако дође у посед тог лаптопа, тог рачунара, неће моћи да ураде ништа са тим подацима", наглашава Јосиповић.

Средства за попис обезбеђују Влада Србије и Европска Унија.