Читај ми!

Како и где деци на распусту жабе и шкољке могу да замене телефоне и таблете

Током распуста неће сва деца отићи на летовање, а док им родитељи раде, требало би некако и да се забаве и корисно испуне време. Једна од идеја су летњи кампови и радионице где кроз игру деца могу понешто да науче. На земунском купалишту Лидо одмарају и уживају на распусту али и истражују природу.

Жабе, шкољке и биљке уместо телефона, таблета и телевизора. На земунском купалишту Лидо, само десет минута од градске гужве, већ две године са Александром деца брже и лепше проводе распуст.

"Ми смо од јутра до по подне у кампу и онда поподне иду својим кућама. Овде истражујемо природу видите око вас је прелепа шума, јако пуно биљака, дрвећа, тако да је то једно природно окружење", истиче Александра Бићанин Симић, директорка центра за децу "Стаза радости".

Шумско окружење, али и вода, помажу малишанима да лакше поднесу и врућине ових дана, али и науче да буду сналажљиви.

"Ми их овде учимо да науче нешто да одраде нешто што је за њих било јако тешко и што они не би у животу никад пробали. Онда пробају једном, други пут онда пробају, муче се, раде неке ствари и онда схвате да је учење, у ствари, један процес у коме уживате у животу и радите цео живот", објашњава Бићанин Симићева.  

Важно је да се деца одмарају и уживају на распусту, али исто толико је важно да су физички активна, објашњавају психолози.

Међутим, забрињавајући је податак на који је претходних година упозоравала Светска здравствена организација, чак 80 одсто адолесцената од 11 до 17 година широм света није довољно активно.

Корона је утицала на то, да тај број расте из године у годину, а да у статистику уђу и најмлађи.