Читај ми!

Стигли сте на одредиште, а кофера нема – шта се догађа са изгубљеним пртљагом на аеродрому

С њима слетите, али често, ако преседате у други авион, без њих полетите. Путнички кофери из свих делова света расути су по европским аеродромима. Европске авио-компаније се више од пола године боре са недостатком радне снаге. Кажу, нема довољно радника на аеродромима и због тога се кофери губе. На почетку пандемије многе авио-компаније су отпуштале раднике, од којих очигледно многи нису враћени на посао. Испаштају путници.

Од надлежних на београдском аеродрому нико није хтео да говори за РТС. У писаном саопштењу су навели да је узрок проблема с коферима то што много људи први пут путују након две године, па се авио-компаније суочавају са повећаним обимом саобраћаја. Мањак радне снаге не помињу, нити то да се пре пандемије ово није дешавало.

"Долазимо до тога да они који примају пртљаг, до оних који праве његову расподелу, они који раде у ИТ сектору и воде рачуна о томе где је и шта изгубљено, где може да се нађе, свуда је недостатак те радне снаге", наводи Милан Лаиновић, директор туристичке агенције.

Изгубљени кофери слетели су и на београдски аеродром. Стотине па и хиљаде на једном месту. Према процедури, пртљаг који путник није преузео, након пет дана од проналажења прелази у надлежност авио-компаније.

Такође, када нестане, у теорији, пртљаг може бити враћен већ следећег дана, али, у пракси, дешава се да се чека чак и две недеље. Путници с којима смо разговарали на београдском аеродрому нису, за сада, имали овакав проблем, али су за њега чули.

"Јесам, у Француској, али нисам имала проблема, чула сам да су остајали. Не постоји страх због тога, навикли смо већ на то", наводи једна од путница.

Друга додаје да је њена ћерка изгубила кофер, али убрзо је пронађен и послат на њену кућну адресу. 

Седамнаест највећих америчких авио-компанија је само у мају изгубило или са закашњењем доставило више од 230.000 кофера. Број пријава због изгубљеног пртљага ове године већи је за 30 одсто него пре пандемије, преносе страни медији.

Највише проблема имају путници који преседају и који се кратко задржавају на аеродрому јер се кофер не утовари на време, кажу на београдском аеродрому.

Уколико ваш пртљаг не буде пронађен након 21 дана, можете авио-компанији поднети захтев за одштету. Али изгубљене торбе нису изгубљене заувек. Ипак, код неког заврше, јер се често после три месеца продају на аукцији.  

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво