Читај ми!

Сунца после Светог Илије ове године неће недостајати – температуре у августу изнад просека

И у наредним данима температура ваздуха у Србији биће преко 30 степени, док ће се у појединим данима прлиближити и 40. подеоку. Метеоролог Горан Михајловић каже за РТС да су температуре почетком августа ове године више од вишегодишњег просека, и да ћемо и после Светог Илије имати топло и сунчано време.

Метеоролог и заменика директора Републичког хидрометеоролошког завода Србије (РХМЗ) Горан Михајловић каже да ће температура наредних дана бити изнад просека – између 33 и 37 степени, колико ће бити у петак.

"Већ за дане викенда, температура ће бити степен до два нижа, а почетком наредне седмице можемо очекивати освежење у смислу мањег пада температуре, пролазне кише и локалних пљускова", истиче Михајловић.

Најављује да ће и цела наредна седмица бити нешто пријатнија, јер ће максимална температура бити између 30 и 32 степена, уз пљускове почетком седмице.

Каже да су температуре почетком августа ове године више од вишегодишњег просека и да месечна прогноза указује да би средња температура у августу могла бити и до три степена изнад просека, а средња максимална између 31 и 33 степена.

"Треба подсетити да су апсолутни максимуми у Србији забележени 2007. године и тада је у Смедеревској Паланци било 44,9 степени, што је било 24. јула, али претходни рекорд, рецимо за Београд, био је са почетка септембра, тако да имали смо у историји мерења топло време у августу, то није ништа ново", наводи Михајловић.

Падавине у границама просека

Михајловић каже да ће између седам и десет дана у августу температура бити изнад 30 степени, али да се очекују и падавине у границама просека.

Истиче да ћемо свакако и после Светог Илије ове године имати топло и сунчано време.

Михајловић наглашава да је у протеклом периоду био изражен дефицит падавина, пре свега у крајевима где је киша била најпотребнија – у Војводини и воћарско-виноградарским крајевима.

Каже да су и олујно-грмљавинске непогоде нешто што се дешавало и претходних година и што није неочекивано у ово доба године на овом подручју.

"Биће их и у наредном периоду, већ почетком наредне седмице. У понедељак ће бити пљускова са грмљавином", најављује Михајловић.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво