Читај ми!

Јанковићева: Жену ћете на насловној страни видети само голу или убијену

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић каже за РТС да је насиље над женама један од највећих и за решавање најтежих друштвених проблема јер су корени дискриминације дубоки. Истиче да је тешко проблем решити само законима и да ниједан закон није добар ако се не примењује.

Од почетка године у породичном насиљу убијено је 18 жена. Републички завод за статистику објавио је статистику да свака пета жена у Србији доживи насиље у партнерској вези.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић каже да је насиље над женама један од највећих и за решавање најтежих друштвених проблема, о којем треба да се разговара и у парламенту.

"Корени дискриминације су дубоки, родне улоге и поглед на жену као на власништво је толико дубоко укорењен да не може тек тако да се реши и родно засновано насиље је најкомплекснији проблем", сматра Јанковићева.

Истиче да је тешко тај проблем решити само законима и каже да ниједан закон није добар ако се не примењује.

"Има простора за унапређење, али не треба сада да доносимо нови закон. Треба да делујемо на узроке јер живимо у друштву у којем насиље постаје нешто што је нормално", наглашава Јанковићева.

"Најбитнија је измена културног обрасца и свести"

Бранкица Јанковић каже да се жене јесу охрабриле и да се насиље данас у много већој мери пријављује.

"О насиљу се дуго није говорило, то је била унутрашња, породична ствар. Законодавни оквир јесте унапеђен и забрана приласка је само једна од мера заштите", наводи Јанковићева.

Каже да треба радити на унапређењу методологије за процену ризика и истиче да неће сваки фемицид бити спречен, али да је најбитније да се ниједан не деси због пропуста државних органа.

"Најбитнија је измена културног обрасца и свести. Ми и даље живимо у патријархалном, често мизогином и сексистичком друштву. Жену ћете на насловној страни видети само голу или убијену, врло ретко ћете је видети, углавном само политичарку или ако постигне неки велики успех као Констракта", истиче Бранкица Јанковић.

Цело гостовање Бранкице Јанковић у Јутарњем програму РТС-а погледајте у видео-снимку на почетку текста.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво