Читај ми!

Сива зона за "шпијунажу" – шта све користе послодавци за надзор запослених

Све су чешће притужбе запослених да их послодавци надзиру на недозвољен начин. Послодавци често користе нејасно дефинисане законе у тој области, као и специјализоване апликације помоћу којих проналазе начине да контролишу запослене чак и током рада од куће.

Од видео-надзора, преко увида у службене мејлове до ГПС праћења возила – послодавци у Србији често не бирају начин да надзиру рад својих запослених. У прописима не постоји јасна одредба која дефинише контролу запослених, па се у тој области примењује Закон о заштити података о личности. Видео-надзор најчешћи је облик контроле запослених код нас.

"Сам надзор мора бити просторно и временски ограничен и запослени морају бити обавештени о начину вршења тог надзора. У пракси послодавци најчешће надзиру имејл кореспонденцију запослених, коришћење службених телефона и аутомобила, а у току коронавируса била се повећала употреба апликација за праћење продуктивности рада запослених", каже Ирена Кнежевић, адвокат. 

Рад од куће током и после пандемије отворио је нове високотехнолошке методе за контролу запослених, показују подаци Центра за истраживање јавних политика.  

"Неки послодавци, не превише њих, користи апликације за праћење садржаја телефонских разговора својих запослених или имејл комуникације. По нашем закону, али и по многим другим то није дозвољени вид надзора", напомиње Бранка Анђелковић из Центра за истраживање јавних политика. 

Из Синдиката радника Србије наводе да такве притужбе нису честе, али да су спремни да реагују и заштите запослене. 

"Са нашом правном службом и са нашим адвокатским тимом синдикати одмах реагују. Одмах узимају пријаву од запосленог, односно већ имају пријаву од запосленог, ако послодавац није расположен да сарађује ми одмах позивамо државне органе. У многим компанија МУП врши контролу да ли постоји злоупотреба. Законом о заштити података о личности прописане су јако ригорозне казне за послодавце који угрожавају безбедност података запослених и крећу се чак и до два милиона динара", истиче Горан Пећанац из Синдиката радника Србије. 

Са развојем технологије очекује се примена све напреднијих система за надзор запослених, па не би смеле да изостану ни адекватне измене и допуне закона у тој области, закључују стручњаци. 

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи