Читај ми!

Село Дулене код Крагујевца страхује од вукова – лепо за око, сурово за живот

Мештани планинског села Дулене код Крагујевца жале се да су им се у крају појавили вукови, да нападају и даве овце, чак и дању. Чекају накнаду штете од осигурања, што се одужило, па кажу ако им неко не помогне, мораће да продају уматичена стада, од којих углавном живе.

Дулене, лепо за око, сурово за живот. У непрегледним пространствима шума подно Гледићких планина, однедавно, нови станари – вукови сеју страх међу стоком и људима.

"Овце су пасле у воћњаку, она је пасла поред саме врзине. Он је њу само ћапио и извукао из врзине, а после три дана тога сам видео вука, искочио испред мене на десет метара", прича Драган Марковић из Дулена код Крагујевца.

У селу Дулене и околним местима, последњих месеци, страдало је више десетина оваца и јагњади.

"Ту једну ноћ их нисам затворио, рекох ту је штала близу и ово и оно збрисани", жали се Петар Марковић.

Драган Мијајловић моли надлежне органе да им помогну.

"Проблем ће да буде за нас, кад буду почели зимус нас да пресрећу, онда ће да буде проблем", упозорава Мијајловић.

Како наплатити штету 

А проблем је и наплата штете, па је мештани нису ни пријавили ловачком удружењу. Да би је добили, треба да испуне прописане мере за спречавање штете од дивљачи и записником ветеринара докажу да је штету причинио вук.

На терен излази комисија у којој је и ловни инспектор, па се сва документација шаље осигуравајућој кући, која има последњу реч.

Процедура за надокнаду штете је компликована. Па како онда да вукови буду сити, а овце на броју?

"Вук се лови од 1. јула до 31. марта. А с друге стране, значи да имамо и помоћ пастира, да буду уз стадо, да имају пса, да обезбеде своје торове. И тако ћемо једино доћи до неког решења", сматра Милош Максимовић, управник ловишта ЛУ "Шумадија", Крагујевац.

Ловачко удружење "Шумадија", које газдује земљиштем од 67.000 хектара, добило је сагласност ресорног министарства за одстрел три вука. Колико ће оваца до тада остати на Гледићким пашњацима, питају се забринути мештани.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво