Матеја говори кроз ноте, после музичке школе бори се за упис на факултет

Крагујевчанин Матеја Радовановић има аутизам. Успешно је завршио средњу Музичку школу "Др Милоје Милојевић", смер клавир. Сада се бори да упише факултет. Подстрек су му награде са такмичења, наступи на концертима, а недавно је одржао и први солистички у Крагујевцу.

Све што би желео да каже, Матеја претвори у ноте. Клавир је заволео још у основној школи када је бежао са часова да би свирао и то баш оне песме које су му родитељи певали. Тако је и откривен његов таленат.

"Матеји је живот музика. Њему је једино шта он у животу обрађује – кроз музику. То му је велика радост, велика срећа и он је истински доживљава више него све остале импресије у животу", каже Матејина мајка Мирјана Радовановић.

Уследиле су године преданог труда. Да ништа није било узалуд показало је то што је деветнаестогодишњи Матеја завршио средњу музичку школу.

"Ма како нам свих ових година било и ментално, психолошки и физички тешко да пропратимо и да омогућимо једну фацилитацију, односно да олакшамо њему тај пут. Ми смо кроз бављење тиме и кроз његово бављење музиком једноставно постали бољи људи", рекао је Матејин отац Милан Радовановић.

Уз брата је клавир заволела и његова седмогодишња сестра Мила.

"Данас свирам неке мале композиције од неких дугих, па до неких кратких. Он ми се увек радо прикључи у свирању кад то треба и кад то пожели", каже Мила.

Први солистички концерт 

Свирањем је очарао и људе из окружења на свом првом солистичком концерту.

"Слушати га – то је једна посебна емоција која вам просто тера сузе на очи. Диван је Матеја, заиста", каже комшиница Роксанда Алексић.

Због Матијиног успеха срећна је и учитељица.

"Учитељ је срећан када га његови ђаци превазиђу, а Маки је то учинио вишеструко", истиче учитељица Светлана Андријанић.

Да би и даље развијао свој дар неопходно је да настави школовање. Сада се бори да упише факултет.

"То је његова велика жеља и то би значило да и даље буде прихваћен у друштву и да има неку социјалну причу и да не буде повучен", објашњава мама Мирјана Радовановић.

Жеља Матејине породице је да подстакну друге родитеље који имају децу са сличним проблемима да пронађу њихов таленат. Матеји желимо да оствари своје снове, заврши факултет, пуни концертне дворане и нотама срца многих људи.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво