Читај ми!

У Центру за азил у Врању избеглице из Украјине, радионицима и активностима скрећу мисли са рата

Од почетка рата у Украјини, више милиона људи расељено је унутар те земље или је напустило домовину. Неколико хиљада Украјинаца дошло је и у нашу земљу, а од средине марта, они који су то желели, смештени су у Центар за азил у Врању. За њих осамдесет седморо, колико их сада има у Центру, организоване су различите активности како би скренули мисли од рата.

Међу држављанкама Украјине које бораве у Врању, однедавно је и Евгенија Тарасова из Кијева. Први пут је дошла у Србију пре две године, има сина и кћерку.

"Све је добро, можемо да живимо овде супер. Не могу да гледам вести, плачем и тешко ми је, страшно је", каже Евгенија.

У контакту су са најближима у Украјини, али се труде да не слушају извештаје о сукобу. Вика Николенко из Доњецка ради преко интернета, прија јој лепо време јер тад више борави напољу.

"Овде је мир, добро је да сам на сигурном. Задовољна сам што је и лепа природа, захвална што су нам омогућили да овде боравимо", поручује Вика.

Вика похађа курсеве енглеског и српског језика, а у Центру су организовани и курсеви маникира, шивења. Деца највише воле спорт, иду и на базен.

Горана Илић, председница Удружења "Сигма плус" из Ниша, истиче да мигранти учествују у свим радионицама, многе тога их интересује, веома су образовани.

"Имамо ту чак и докторе наука, имамо академске сликаре, можемо са њима о свему да разговарамо", поручује Илићева.

Слободан Савовић, из Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, наглашава да не раде ништа напамет и без сарадње са њима. Комесаријат се труди да им омогући оно за шта су заинтересовани.

Деца су укључена у школски систем, а међу онима који су завршили 8. разред у Врању је и Беатрис Керекеш.

"Добри су овде много људи, свиђа ми се како се понашају према свим Украјинцима. У школи сам нашла три много лепе другарице, са њима сваке недеље шетам по граду, свиђа ми се много парк", каже Беатрис.

Осим што учествују у различитим радионицима, избеглице из Украјине често посећују и цркву. Углавном сами припремају оброке, а у кухињи имају све потребне намирнице.

понедељак, 13. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара