Читај ми!

Несреће су се догађале и због фотографије, савети спасиоца Горске службе за понашање у природи

Овог лета све су чешће незгоде и несрећни случајеви на планинама у Србији. Пре неколико дана спасен је дечак који је пао са литице код водопада на Дивчибарама. У размаку мањем од недељу дана десила су се и два смртна случаја на Тари и Фрушкој гори.

Да би се избегле несреће, потребан је додатни опрез, а у Горској служби спасавања кажу да су од почетка лета имали 22 интервенције, што је знатно више него претходног лета.

Повећан број интервенција бележе и претходних дана, рекао је за РТС спасилац Горске службе Срђан Парошки.

"Разлози за несреће су разни. Углавном људи потцене средину у коју иду или прецене своје могућности, тако да долази до разних врста незгода и несрећа", каже Парошки.

Упозорава да би људи који одлазе у природу и крећу се планинама и кањонима требало да се крећу обележеним, односно маркираним стазама. Додаје и да апликације на телефону често могу навести на погрешан пут.

"Видиковци су, такође, доста опасни. Сведоци смо различитих несрећа људи који су ишли предалеко или да су се, зарад неке боље или лепше фотографије или због неког врха који су хтели да освоје, дешавале несреће и са трагичним исходом", објашњава спасилац.

Парошки напомиње да је веома битно да се људи адекватно припреме пре него што крену на планину.

"Прва ствар је да се добро информишу. Сада постоји и много блогова и сајтова на којима људи могу да се информишу пре свега о терену на који планирају да иду. Затим да се сами припреме, а то значи да понесу адекватну опрему", напомиње Парошки.

Према његовим речима, важно је понети различиту врсту гардеробе.

"У планини је време непредвидиво, мислите да ће бити топло и сунчано, а оно наиђе облак, буде кише, потребно је носити неку лагану одећу где се можете заштитити од кише, евентуално града, и других непогода, одређену количину воде и јаки енергетски слаткиши и храна јер човек се зноји, троши електролите, а уноси чисту воду, ту дође до дисбаланса", објашњава спасилац.

Шта понети од алата 

На питање шта је важно понети од алата, припадник Горске службе истиче лампу, како би, у случају да се човек изгуби или га ухвати мрак, могао да се оријентише.

Када је реч о едукацији, Парошки каже да су Туристичке организације локалних самоуправа сада уредиле своје сајтове на којима су најважније туристичке дестинације лепо описане. Такође, неводи као препоруку и локалне водиче.

"То је јако добра ствар, људи мисле да њима не треба водич, али он ипак зна где су одморишта, зна да дозира темпо, зна да напомене људима шта да понесу. Тако да је, ипак, то увек за препоруку. Узмите водича, едукујте се, прочитајте туру пре него што кренете било куда", наглашава Парошки.

Уколико се догоди незгода на некој од дестинација, свако се може обратити припадницима Горске службе спасавања на број телефона 062 46 46 46.

четвртак, 09. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара